ANIMALS

Nastanek jezera Aklamam Azzaza v Khenifri

Written by moblessing

Muhammad Hamidush.o.m

Nacionalna pobuda za človekov razvoj je s svojo podporo projektu sanacije jezera Aklamam Azkza, ki leži ob vznožju gorovja Srednji Atlas, več kot 47 km vzhodno od Khenifre, ubila dve muhi na en mah.

Pobuda je zagotovila dragoceno pomoč prebivalcem okolice jezera, ki so ustanovili majhne trgovine, da bi povečali svoj dohodek, hkrati pa je močno spodbudila dinamiko lokalnega gospodarstva s povečanjem turistične ponudbe.

Naj omenimo, da je ta projekt, ki se je začel v začetku leta 2020, omogočil ureditev pasov in cest, ki vodijo do jezera v razdalji 1,2 km, parkirnih mest na površini 9.500 kvadratnih metrov, poti za pešce, počivališča ter kioske za strežbo hrane in prodajo lokalnih izdelkov.

Številni obiskovalci so v izjavah za kanal M24 (M24) magrebske arabske tiskovne agencije potrdili, da je postavitev 26 lesenih kioskov v obliki tradicionalnih berberskih šotorov nedvomno pionirski projekt v načrtu za razvoj jezera Aklamam Azkza, eno najprivlačnejših turističnih krajev v provinci Khenifra.

Kar pritegne pozornost obiskovalcev »Zelenega jezera«, je čar majhnih velikosti in oblik lesenih, kamnitih in tekstilnih struktur teh kioskov, ki se popolnoma skladajo s pokrajino in dajejo obiskovalcem občutek popolne potopljenosti v naravo.

Oblikovalci tega projekta so si želeli ohraniti splošno krajino lokacije, opirajoč se na naravne in okoljske materiale, ter ustvariti stavbe, ki so v harmoniji z okoljem in še posebej spominjajo na lokalno kulturo in dediščino. Od tod izbira tipičnega šotora plemen Xian (Akham), tkanega iz vlaken kozje dlake.

Nacionalna pobuda za človekov razvoj je mobilizirala znesek v višini dveh milijonov dirhamov za ta projekt, ki ga je izvajal svet regije Beni Mellal-Khenifra in je koristilo 38 ljudem iz podeželske skupnosti Laklamam Azkza.

V zvezi s tem je Iman Adshir iz oddelka za socialno delo v provinci Khenifra povedala, da je ta projekt delno financirala Nacionalna pobuda za človekov razvoj v okviru svojega tretjega programa, da bi prispevala k izboljšanju dohodka na prebivalca upravičencev, vzpostavitev dobrih turističnih struktur in spodbujanje turistične dejavnosti v provinci Khenifra, zlasti ekološkega in gorskega turizma.

Hubert, francoski turist, ki je že šestič obiskal Maroko in je izrazil svoje polno občudovanje nad tem projektom, je povedal, da je že četrtič obiskal jezero Aclamam-Azcaza, ki ga je odkril pred 12 leti.

Hubert je dodal, da je priprava jezera čudovita, objekti, ki obkrožajo jezero, pa se ujemajo s splošno krajino kraja. “Mislim, da je to dobra pobuda, ki bo koristila lokalnim prebivalcem.” Za njegovo ženo Marie, katere prvi obisk jezera Akelmame-Azcaza sega v leto 2011, je bilo odkrivanje tega čudovitega kraja čudovita izkušnja.

“Letos smo se vrnili že šestič,” je rekla Marie. Ugotovili smo to neverjetno spremembo, ki bo ustvarila nekaj zaposlitvenih priložnosti za lokalno prebivalstvo in zagotovo spodbudila turistično dejavnost v jezeru.«

Sanacija in nadgradnja jezera Aklamam-Azcaza, ki vsako leto sprejme na tisoče turistov, željnih sprostitve in uživanja v čudoviti pokrajini, ter ljubiteljev gorskih športov, bo zagotovo okrepila položaj province Khenifra na zemljevidu najbolj privlačnih turistične destinacije na nacionalni ravni.

Jezero se nahaja na nadmorski višini 1500 metrov in vsako zimo gosti tekmovanje v plavanju v ledenih vodah.

About the author

moblessing

Leave a Comment