FASHION

Mini krilo: vse o subverzivnem kosu, ki je osvojil modo – Vogue

Written by moblessing

Moda (Foto: Playback / Instagram in Getty Images)

Mini krilo: vse o ikoničnem kosu, ki je osvojil modo leta 2022 (Foto: Reprodukcija / Instagram in Getty Images)

Ni minilo dolgo, odkar je mini krilo po zmagoviti vrnitvi postalo viralno na družbenih omrežjih. Samo pokukajte v trendovske teme na spletu, da se vključite v najbolj vroč modni trend tega trenutka. Vse po zaslugi Miu Miu, znamke pod vodstvom Miuccie Prada, ki je oktobra 2021 predstavila mikro različico že tako majhnega mini krila, ki je postalo favorit sezone. Ženske in moški, vključno z zvezdniki, so sprejeli kos, ki je krasil naslovnice revij in celo dobil svoj profil na Instagramu.

Odmev o minikrilih je dosegel celo Brazilijo, ko je 20-letna igralka in voditeljica Maisa Silva ukradla sceno na družbenih omrežjih, ko je aprila 2022 izbrala kos Miu Miu, ki ga bo nosila v oddaji Altas Horas. Z bataljonom več kot 43,7 milijonov sledilcev, bi objava zadostovala, da bi modni hit, dotlej omejen na modno nišo, prinesel v brazilski mainstream. Kljub temu je sodelovanje Maise v odprtem TV programu (v terminu takoj za BBB) pripomoglo, da je “mini” še bolj postavljen v središče razprav o današnji modi.

Če je razpoloženje okrog minikrila stilsko zaznamovalo leto 2022, ni bilo nič v primerjavi z norijo, ki je izbruhnila pred 60 leti, ko je ta kos revolucioniral modno zgodovino.

Miu Miu (Foto: ImaxTree)

Minissia Miu Miu, poletje 2022 (Foto: ImaxTree)

Konec druge svetovne vojne leta 1945 je pri odraslih ženskah po letih pomanjkanja in racioniranja tekstila obudil željo po dolgih krilih. Christian Dior je vodil gibanje z razširjenimi oblekami in slavnim New Lookom. Toliko glamurja ni bilo všeč Baby Boomerjem, generaciji, rojeni med letoma 1946 in 1964, ki je raje sledila manj konvencionalni poti.

Sebe imenujejo člani

Ženske, ki protestirajo za mini krila, pred butikom Dior v Londonu, 1966 (Foto: PA Images prek Getty Images)

“Mladinski potres” je bil izraz, s katerim je Diana Vreeland, legendarna glavna urednica ameriškega Voguea, opredelila to revolucionarno mladino, ki se je pojavila v Evropi. London je bil v središču te spremembe in soseska Chelsea je vrvela od oblikovalcev, ki so odprli butike, da bi mladim kupcem ponudili moderno modo. Pionirka v regiji je bila Mary Quant, ki je leta 1955 odprla Bazaar, leta 1959 sta ji sledila Jean Varon (psevdonim Johna Batesa) in Barbara Hulanicki, ki je leta 1964 ustanovila ikonično Bibo.

Mini krilo je bilo središče vizualnega repertoarja te nove generacije oblikovalcev. Ni enotnega mnenja o tem, kdo je avtor predstave, ki je od leta 1958 že povzročala škandal v medijih, a je bila že med najstniki hit. Celo pariški couturierji, kot sta Cristóbal Balenciaga, s svojo “bag dress”, in Yves Saint Laurent, ki je pri 21 letih prevzel vodenje Diorja, so že prepoznali trend krajših dolžin.

Isabelle Coheen (Foto: Playback/Instagram)

Vplivnica Isabelle Coheen (Foto: Playback / Instagram)

Mimogrede, “kratka” krila je bilo ime, ki se je uporabljalo, preden je izraz “mini krilo” postal priljubljen. Do leta 1961 se je predpona “mini” uporabljala samo za govorjenje o avtomobilih, kot je bil Mini Minor iz leta 1959. Mary Quant je v New Yorku povzročila senzacijo, ko je leta 1960 obiskala mesto z uporabo kratkih dolžin v konzervativnem, pred Halstonu era . Kljub temu je bil Francoz André Courrèges tisti, ki je dosegel mednarodno slavo zaradi drznosti z minikrilom.

V Parizu je kos, ki je bil do tedaj londonska ikona, začel vdirati v kreacije imen, kot so Pierre Cardin, Emmanuelle Khanh, Dorothée Bis in predvsem Paco Rabanne, ki je ukradel šov s svojo kolekcijo “Body Jewellery”, leta 1966. London ni zaostajal: John Bates je leta 1965 osvojil nagrado za obleko leta in v isti sezoni je kraljica Elizabeta II Mary Quant odlikovala z redom britanskega imperija za njene zasluge na področju mode, ko se je pojavila na obred v mini obleki.

Angleška modna oblikovalka Mary Quant v Buckinghamski palači po prejemu OBE (Order of the British Empire) za njen izjemen prispevek k modni industriji, London, 15. november 1966. Nosi kremno volneno mini obleko iz džersija z modrimi obrazi (Foto: Getty Images ) )

Modna oblikovalka Mary Quant v Buckinghamski palači ob prejemu reda britanskega imperija v mini obleki (Foto: Getty Images)

Nouvelle zbirka Paca Rabanna en rhodoid, Pariz, Francija, decembra 1966. (Fotografija Keystone-France\Gamma-Rapho prek Getty Images) (Fotografija: Gamma-Keystone prek Getty Images)

Mini obleka iz kolekcije Paco Rabanne “Body Jewellery”, fotografirana leta 1966 (Foto: Gamma-Keystone prek Getty Images)

Drugi dosežki minisije so bili tudi leta 1965. Poleg manekenke Jean Shrimpton, ki je predmet odnesla v Avstralijo in škandalizirala družbo s svojo prisotnostjo na Melbourne Cup Carnival, največjem športnem festivalu v državi, se je butik Paraphernalia pojavil v New Yorku. York, ki ponuja kul kreacije oblikovalcev, kot so Sally Tuffin, Marion Foale, Ossie Clark, Zandra Rhodes in Sylvia Ayton.

Sedemdeseta so zaznamovala začasen konec fiksacije minikril. Dolžine so postajale vse krajše in takratna šala je govorila, da bodo krila kmalu postala pasovi. Ker ni bilo prostora za inovacije, je moda začela staviti na daljše dolžine in mini krilo je vstopilo v stil subkultur, predvsem londonske punk scene.

(AVSTRALIJA OUT) Velika slika.  Susan Waters prikazuje punk sceno, ki prihaja na ulice Sydneyja, 2. avgust 1977. Slika SMH News, avtor W GIBSON (fotografija Fairfax Media prek Getty Images/Fairfax Media prek Getty Images prek Getty Images) (Foto: Fairfax Media prek Getty Images)

Pankerji v Londonu, fotografirano leta 1977 (Foto: Fairfax Media prek Getty Images)

Givenchy (Foto: ImaxTree)

Mini krilo Givenchy, predjesen 2022 (Foto: ImaxTree)

Vivienne Westwood je bila protagonistka tega gibanja in je delala s kratkimi krili do osemdesetih let prejšnjega stoletja, vrhunec pa je dosegla v kolekciji za pomlad 1985, imenovani “Mini Crini”, ki so jo navdihnile viktorijanske krinoline. Takrat je mini krilo ponovno postalo priljubljeno v mainstreamu, osvojilo je garderobo žensk, ki so delale v podjetjih in korporacijah, ter zaznamovalo dobo »power dressinga«. Modno gibanje je obudilo tudi hlačne nogavice, zdaj v pisanih različicah, kot glavne spremljevalke mini krila na modnih brveh.

(Originalni napis) 4/2/1965-London, Anglija- Ta modna obleka, ki jo je zasnoval John Bates iz modne hiše Jean Varon, bo to poletje morda povzročila nekaj dvignjenih obrvi.  V bombažno beli barvi z močnimi rebrastimi rokavi je preprost preklop s cvetličnim ovratnikom.  Nenavadna zaloga (Foto: arhiv Bettmanna)

Mini obleka, ki jo je ustvaril John Bates, alias Jean Varon, 1966 (Foto: arhiv Bettmanna)

Miu Miu (Foto: ImaxTree)

Minissia Miu Miu, poletje 2022 (Foto: ImaxTree)

Med 1980-imi in 1990-imi sta Yves Saint Laurent in Karl Lagerfeld pri Chanelu investirala v mini dolžine, tako kot drugi slavni stilisti, kot so Gianni Versace, Christian Lacroix in Jean Paul Gaultier. Trend je blestel na rdečih preprogah do leta 2000, ko je kos postal priljubljen med umetniki, filmskimi zvezdami in družabniki, kot sta Paris Hilton in Christina Aguilera.

PARIZ, FRANCIJA - 30. JULIJ: Chanelov top model Ines de la Fressange na razstavi Haute Couture Fall Winter 1986 1987 v Parizu, 30. julija 1986. (Fotografija: Daniel SIMON/Gamma-Rapho prek Getty Images) (Foto: Gamma-Rapho prek Getty Images)

Manekenka Inès de la Fressange na Chanelovi zimski reviji Haute Couture 1986/1987 (Foto: Gamma-Rapho prek Getty Images)

CENTURY CITY, CA - 13. FEBRUAR: Yasmeen Ghauri se udeleži modne revije Giannija Versaceja 13. februarja 1991 v hotelu Century Plaza v Century Cityju v Kaliforniji.  (Fotografija Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection prek Getty Images) (Fotografija: Ron Galella Collection prek Getty)

Manekenka Yasmeen Ghauri v minikrilu na Versacejevi razstavi, 1991 (Foto: zbirka Ron Galella prek Gettyja)

Naomi Campbell – modna revija konfekcije Yves Saint Laurent 1988 pomlad/poletje.  (Foto: Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images) (Foto: Getty Images)

Naomi Campbell in model na poletni reviji Yves Saint Laurent 1988 (Foto: Getty Images)

Pri Pradi izdelek nikoli ni zapustil ustvarjalnega repertoarja, v zadnjih sezonah pa je nekoliko na modni strani. Nič čudnega, prav njena najbolj ekstremna različica, tista iz poletne kolekcije Miu Miu 2022, je dolžina spet postala tema.

Versace (Foto: ImaxTree)

Versace mini krilo, zima 2022 (Foto: ImaxTree)

V prihajajočih sezonah, ko se vračajo hlačne nogavice, pete in visoki škornji, se splača počakati (in investirati) v mini krilo kot zaveznika v vsakem letnem času.

About the author

moblessing

Leave a Comment