TOURISM

“Mrtvi spanec” .. Kako je pralec mrtvih postal vladar Alžirije? | kultura

Written by moblessing

Po naraščajočem zgodovinskem zanimanju za vprašanje Alžirije v otomanskem obdobju in s tem povezanimi političnimi, gospodarskimi, socialnimi in kulturnimi razsežnostmi je kompas številnih alžirskih romanopiscev začel delovati v istem časovnem obdobju in potrkal na vrata zgodovinskih dogodkov, ki odpreti jim svetove brez meja, v katerih domišljija in resnica sobivata druga ob drugi v eni pripovedni deželi.

Alžirski romanopisci so potrkali na vrata otomanske dobe in ustvarili besedila, ki so letela v resničnem svetu leposlovja, kot je to, kar je storil Abdel Wahab Issawi v “The Spartan Diwan”, ki je leta 2020 prejel mednarodno nagrado za arabsko leposlovje, in Belkacem Maghzoushin v “The Muezzin of the Mahrousa Calls in Livorne”, ki je v svoji prvi izdaji leta 2017 prejel alžirsko romanopisno nagrado Tahar Watar, in Nabil Ben Ali, čigar roman “The Spy of Algiers”, objavljen v francoščini, je prejel “frankofonsko nagrado”. peresa« leta 2017.

Po stopinjah svojih predhodnikov se alžirski pisatelj in novinar Mahoub, sopotnik romanopisca, vdre v svoje prve pripovedne stvaritve, “Dan mrtvih” (Master House for Publishing and Distribution – Egipt, 2022, 134 strani) , v katerem nam pripoveduje o epu ene od babic, ki je v izjemnih okoliščinah, zaradi katerih je postala pralni stroj za mrtve, vladala Alžiriji, vladarju ene najmogočnejših držav tistega časa v sredozemskem bazenu.

Kako je brezdelni človek, ki ni mogel najti hrane za svoj dan, postal perilec mrtvih v palači Dey, preden se je pod okriljem politične poravnave obrnil na prvega moža Alžirije, njenega »deeja« ​​in njenega vladarja , ki bije vojne in k njemu pošilja delegacije? Ali so imeli takratni alžirski Judje kaj zaslug, da so ga prevzeli in postavili? In kaj ima vse to opraviti z zakladom Charlekana, ki naj bi ga zapustil, potem ko je bil s svojo vojsko poražen na obali Alžirije?

Morda to ostaja uganka, na katero ne more odgovoriti niti sam protagonist romana: »Neznanega rodu sem, nizkoten, ki se je rodil v kopalnici, umivalec mrtvih, tat, lopov. In v moji roki bo bodi ključ do očetove zakladnice, zakladnice, ki je položila postelje kraljev, sultanov, vladarjev in princev v Evropi in na vseh koncih sveta, bo v moji roki, in jaz, ki sem prišel iz mimoidoče muhe mornarja, ki je zapustil njegova žena je rodila v umazani kopeli, delal sem kot vratar in vohun ter bil zaprt v Kadiji in sultanovem zaporu, da bi postal sultan … Ali v tej državi niso našli boljšega od mene ki je rodila velike?

Alžirski novinar in romanopisec Rafik Mohoub Vir: Al Jazeera
Nadarjeni Rafiq: Roman obravnava preteklo zgodovino, a njene sledi še vedno ostajajo (Al-Jazeera)

protislovja

Roman Sleep Dead nas popelje v Alžirijo 19. stoletja, približno 20 let pred začetkom francoske okupacije, in osvetli življenje nihče nepoznanega revčka Alija bin Mohameda in prek njega na družbeno in politično življenje Alžircev v istem obdobju, v alžirskem ejaletu, ki se je vrtel med dvema protislovnima prizoroma: prizoriščem močne vojaške države, za katero njeni sosedje v sredozemskem bazenu štejejo tisoč računov, in prizoriščem krhke države. notranje zaradi bojev za upravljanje med enotami janičarske vojske in babicami ter vojn za zvestobo v državi.

Roman se začne s sanjami o Aliju al-Ghassalu: »Začenši s svojim otroštvom, ki sem ga preživel v Konstantinu, sem tam odraščal v tetini pavlji koči, moji varuški, da sem ubežal epidemiji kuge, ki je prizadela mesto Alžirija. je bila velika skrinja kot zaklad, in ko sem jo odprl, sem našel človeške in živalske lobanje, okostnjake, mline, črn pepel in zatohel vonj, ki je izhajal iz trupel vojakov, ki sem jih v letu lakote na debelo pokopal. Ko sem se zbudil tragičen, sem začel čutiti utrujeno telo od umivanja mrtvih in kopanja grobov, dokler nisem začutil S hudo bolečino v vratu nisem vedel, da je usoda odločila, da bo meč prešel iz mesta moje bolečine. , ki me je ubil v sultanovi palači v El-Geneini, v zgornjem delu prestolnice, in mojo glavo obesil na mesto, kjer je bila na dnu ograje obešena glava Sidija Mansourja.

Kaj je romanopisca Mohouba Rafika pripeljalo do lika “Alija al-Ghassala”, ki se je med letoma 1808 in 1809 kot Daya za nekaj mesecev povzpel na alžirski prestol?

Po besedah ​​istega romanopisca je v ekskluzivnih izjavah za Al-Jazeera Net pojasnil, da bo “vsakdo, ki bo bral o liku, kot je Ali Al-Ghassal, zagotovo presenečen, saj gre za lik, poln protislovij, biografijo, ki jo tiskajo usodni preskoki. , ki nas opominja na absurdnost življenja; človek, ki je svoje življenje začel na družbenem dnu, tega nima.« Spremeni, kar ukrade drugim, da se usode končajo z njim na vrhu države kot vladarjem pred on umre.

Kaj pa to časovno obdobje? Kaj je pisatelja vodilo, da se je ustvarjalno poglobil vanj?

Po Rafiqovem mnenju ta doba “nosi vse ključe za razumevanje vzrokov in motivov francoske okupacije”, ki paradoksalno ne “uživa ljudske in politične pozornosti. Oseba, ki je odkrita do sebe in sprejema podedovano raznolikost v svojem družbenem tkivu ,” preden je dodal: “Ko Alžirec govoriš z njim o otomanskem obdobju, je, kot da bi se z njim pogovarjal o drugi geografiji. Čustvena in logična povezava med njim in njo je bila prekinjena. Alžirci so želeli absorbirati krizo njihove sedanjosti in izzivov njihove prihodnosti.«

Roman raziskuje zgodovino obdobja, ki je bilo blizu francoski okupaciji, izpostavlja nekatera njegova politična in družbena protislovja ter poskuša z mešanjem resničnosti in fikcije prebrati vlogo Judov, ki so okrepili nadzor nad pretokom kapitala v provinci. Alžirije, kar jim je utrlo pot do razumevanja nekaterih niti politične igre in njenih značajev ter kako je njihov vpliv naraščal, preden je propadel na vrhuncu političnega udara ali ljudskega nezadovoljstva.

Rafeeq ne pozabi omeniti, da je specialist za zgodovinske študije, in pravi, da je pred svojo ustvarjalno avanturo naredil “veliko raziskav o dobi, v kateri se roman dogaja, od družbene in kulturne situacije, kot je narava družbenega tkiva in njegovih manifestacij, kot so praznovanja, prehranjevalne navade, oblačenje in tudi prepričanja.”

Po tem – nadaljuje Rafiq – »sem raziskoval politične razmere, ki so mi razkrile veliko skrivnosti o režimu, ki se je pojavil s potrebno močjo, a je bil bolj krhek, raziskoval pa sem tudi družbeno strukturo Alžirije v tistem obdobju in vlogo Judov v stanju politične nestabilnosti, ki ji je bil priča režim.” Številni državni udari in izdaje ter drugi dejavniki, zaradi katerih je bila Alžirija lahek plen Francije.

In kaj si romanopisec Mawhib Rafiq želi od bralcev, ki berejo njegovo ustvarjalno besedilo? Tu nam odgovarja z besedami: »Za moj roman ne moremo reči več kot to, da je besedilo, ki bralca vabi k razmišljanju o pretekli zgodovinski dobi, a njene sledi so še vedno med nami.«

About the author

moblessing

Leave a Comment