TOURISM

Pojav azijskih sršenov v Evropi – Yalla Match

Written by moblessing

Ne osvojite nagrade z ugibanjem, kje so azijski sršeni.Vespa Velotina) Izhaja iz. Prebiva v tropih jugovzhodne Azije, v državah, kot so severna Indija, Pakistan, Afganistan, Kitajska, Burma, Tajska, Vietnam in Malezija.

Azijski sršeni v Evropi

Ta vrsta je bila prvič ugotovljena v Evropi v Franciji leta 2004. Verjetno je prispela v pošiljki keramike, uvožene iz Kitajske. Do leta 2009 je bilo v regiji Bordeaux in okoliških provincah več tisoč gnezd. Do konca leta 2015 so poročali o azijskih sršenih v večini delov Francije. O tej vrsti so poročali v Španiji leta 2010, na Portugalskem leta 2011, Italiji leta 2012 in Združenem kraljestvu leta 2016.

Azijski sršeni v Belgiji

O tej vrsti so v Belgiji prvič poročali leta 2016. Od takrat se je hitro razširila po vsej državi. Približno pet matic se razprši v vsakem gnezdu in lahko začne graditi novo gnezdo do 60 kilometrov stran. Torej se širjenje živali dogaja z bliskovito hitrostjo. Preprosto si oglejte te tri zemljevide distribucije:

Azijski sršen v Belgiji, avgust 2018
Posamezniki in gnezda azijskih sršenov v Belgiji: avgust 2018, © Vespa-Watch
Azijski sršen v Belgiji, avgust 2020
Azijski sršeni v Belgiji: avgust 2020, © Vespa-Watch
Azijski sršen v Belgiji, julij 2022
Azijski sršeni v Belgiji: julij 2022, © Vespa-Watch

Zakaj je azijski sršen nevaren?

Azijski sršeni v Evropi so pomembni plenilci čebel. V Franciji so zaužili veliko število čebel, vključno z znano evropsko medonosno čebelo in več manj znanimi vrstami samotarskih in kolonialnih čebel. Zato so naravovarstvene organizacije zelo zainteresirane za učinke azijskih sršenov na čebele, saj so te vrste opraševalci bistvena sestavina dobro delujočih ekosistemov.

Glavna skrb glede azijskih sršenov v Evropi je, da se, ko najdejo čebeljo kolonijo ali čebelnjak, naselijo na tem območju in se specializirajo za čebele kot svoj plen. Azijski sršeni v skupinah lovijo čebele pred čebeljim panjem. Čebele nimajo veliko obrambe pred tem novim vsiljivcem; Ni bil prilagojen za odganjanje.

Kako prepoznati azijskega sršena

Azijski sršen je manjši od evropskega (vespa crabro). Dolžina matic je lahko do 30 mm, dolžina delavk pa do 25 mm. Kraljice evropskih sršenov lahko dosežejo 35 mm. Tukaj je primerjava velikosti štirih podobnih žuželk:

Razlike v velikosti čebel, sršenov, azijskih sršenov in evropskih sršenov
Od leve proti desni: evropska čebela, nemška osa, azijski sršen, evropski sršen. © Ura Vespa

Poiskati morate več ključnih lastnosti, ki vam bodo pomagale razlikovati azijskega sršena od avtohtonega evropskega sršena. Glavna značilnost azijskega sršena je njegov skoraj popolnoma temen trebuh – razen četrtega dela, ki je rumen. Evropski sršeni pa imajo rjavo rumeno črtast trebuh.

Četrti del trebuha azijskega sršena je rumen

Poleg tega, medtem ko so noge evropskih sršenov temne, imajo azijski sršeni svetlo rumene okončine na nogah. Zato jih imenujemo tudi rumenonoge ose.

Azijske sršene v Evropi prepoznamo po rumenih konicah nog
Bodite pozorni na rumene krake nog azijskega sršena, © Gilles San Martin, Namur, Belgija

To ni evropski sršen

Evropski sršeni so sestavni del našega avtohtonega živalskega sveta, imajo pomembno ekološko vlogo in jih je treba ceniti. Lovijo številne vrste žuželk, da nahranijo svoje ličinke. Mnoge od teh žuželk veljajo za vrtne škodljivce. Evropski sršeni se prehranjujejo tudi s čebelami, a niti približno tako kot azijski sršeni. Kljub nezasluženemu strašnemu slovesu evropski sršeni običajno niso agresivni in bodo pičili le, ko se bodo počutili ogrožene.

Prav tako ni azijski orjaški sršen

azijski sršen (Vespa Velotina(Tudi tega ne smete zamenjati z velikanskim azijskim sršenom)Mandarinia Vespa), splošno znano kot ubijalske ose. Azijski orjaški sršen je največji sršen na svetu in lahko doseže 45 mm dolžine. Prav tako je doma v vzhodni in južni Aziji ter na ruskem Daljnem vzhodu. Odkrili so ga v pacifiškem severozahodnem delu Severne Amerike konec leta 2019. Gnezda so od takrat našli drugje, kar vzbuja zaskrbljenost, da bi lahko postal invazivna vrsta. Ta osa resno ogroža tudi čebele.

Da bi se izognili “nenamernemu spodbujanju protiazijskih čustev”, sta Ameriško entomološko društvo in Kanadsko entomološko društvo pred kratkim sprejeli novo ime za to žuželko in jo poimenovali Orjaški severni sršen.

Kaj lahko storimo?

Nujno je, da se o azijskih sršenih poroča v Evropi in da se njihova gnezda uničijo, da se upočasni njihovo širjenje in zmanjša njihov vpliv na medonosne čebele.

Ste v Belgiji videli azijske sršene? Ali pa mislite, da ste našli gnezdo azijskih sršenov?

Tako lahko strokovnjaki ugotovijo, ali gre res za azijskega sršena in načrtujejo uničenje njegovega gnezda. Uničevanje je specializirano dejanje, ki zahteva usposobljenost in ustrezno varnostno zaščito, zato naj ga izvaja le strokovnjak.

Azijski sršeni v Evropi
Dve gnezdi azijskih sršenov

Tudi mene bi zelo zanimalo vaše povratne informacije o azijskih sršenih v Belgiji, zato jih dodajte v spodnjih komentarjih. In če imate kakšne slike, bi jih rad vključil sem. Slike mi lahko pošljete preko Moja kontaktna stran.

Nadaljujte z odkrivanjem Belgije

Če želite prejemati več takšnih objav na Discovering Belgium, dodajte svoj e-poštni naslov spodaj. Nove objave se bodo čarobno pojavile v vaši mapi »Prejeto«:

Če ste že WordPress bloger in imate račun, lahko preprosto pritisnete ta gumb:

Spremljajte Discovering Belgium na WordPress.com

About the author

moblessing

Leave a Comment