DECORATION DESIGNS

Odkrijte 3 prednosti obdelanega lesa

Written by moblessingSedež SR-Bank na Norveškem, projekt norveških pisarn Helen & Hard in SAAHA, je danes ena največjih struktur v Evropi, zgrajenih iz inženirskega lesa.

Sedež SR-Bank na Norveškem, projekt norveških pisarn Helen & Hard in SAAHA, je danes ena največjih struktur v Evropi, zgrajenih iz inženirskega lesa.

Foto: Sindre Ellingsen/ArchDaily/Casa.com

Konstruiran les pridobiva vse večjo veljavo in svetovno pozornost v civilni gradnji, zlasti zaradi svoje vsestranskosti, modernosti in odpornosti. Poleg tega je tisto, kar je najbolj pritegnilo pozornost inženirjev in investitorjev, to, da surovina drastično zmanjša vpliv sektorja na okolje.

S kombinacijo napredne tehnologije in trajnosti se inženirski les uporablja od okrasnega pohištva do strukture stavb. Poleg tega izpolnjuje glavne zahteve in trenutne trende v nizki gradnji.

“Les je eden najstarejših materialov, ki se uporabljajo v gradbeništvu, vendar sta ga z leti nadomestila na primer jeklo in beton. Avstrija je razvila to tehnologijo in gradbišče je pridobilo stabilnost, trdnost, lahkotnost, natančnost, trajnost in več vse, hitrost, medtem ko so deli montažni in nudijo optimizirano obdobje gradnje,« pojasnjuje Nicolaos Theodorakis, ustanovitelj in izvršni direktor Noah, startupa, ki ponuja tehnološko rešitev za civilno gradnjo z lesenimi konstrukcijami.Projekt Guta Requene na CASACOR SP 2021 je Casa LG ThinQ predstavil avtorsko pohištvo, zasnovano digitalno s parametričnim programiranjem in izdelano v CNC.

Projekt Guta Requene na CASACOR SP 2021 je Casa LG ThinQ predstavil avtorsko pohištvo, zasnovano digitalno s parametričnim programiranjem in izdelano v CNC.

Foto: Renato Navarro/ArchDaily/Casa.com

Montažni izdelki iz bora so podvrženi številnim industrijskim procesom, ki dodajajo kakovost in homogenost, da se les spremeni v material z odličnimi tehničnimi in konstrukcijskimi lastnostmi. Obstajata dve vrsti obdelanega lesa: Lepljen laminiran les ali Glulam (MLC), enakovreden lepljenemu laminiranemu lesu, ki se uporablja za tramove in stebre, in križno laminiranemu lesu (CLT), križno laminiranemu lesu, ki se uporablja pri izdelavi plošč in konstrukcijskih sten.

Spodaj odkrijte tri prednosti oblikovanega lesa.

1. Trajnost

Gradbeništvo je med sektorji, ki so najbolj odgovorni za emisije plinov, ki prispevajo k učinku tople grede, zlasti pri proizvodnji cementa in betona. Zato je uporaba predelanega lesa nujna za bolj trajnostno delo. Medtem ko beton in jeklo prispevata k emisijam CO2, gre ta tehnologija v nasprotno smer, saj deluje kot naravno nahajališče ogljika.Čokoladnica Dengo, zgrajena iz inženirskega lesa v São Paulu.

Čokoladnica Dengo, zgrajena iz inženirskega lesa v São Paulu.

Foto: Disclosure / ArchDaily / Casa.com

Po nekaterih raziskavah en kubični meter predelanega lesa iz ozračja odstrani približno tono ogljikovega dioksida. Poleg tega se znatno zmanjša materialni odpadek na lokaciji.

Primer tega je trgovina Dengo Chocolates v São Paulu, ki je ustvarila samo eno vrečo ruševin v celotni konstrukciji stavbe, ki ima štiri nadstropja, v celoti izdelana iz inženirskega lesa. “Les je edini material, ki je obnovljiv in strukturno učinkovit hkrati. Trg je pozoren na agendo ESG in vse bolj gleda na te trajnostne rešitve,” poudarja Theodorakis.

2. Konstruktivnost

Čeprav je les lažji, je tako močan kot beton in jeklo. Ker je petkrat lažji od betona, na primer olajša dvigovanje delov. Ker gre za montažno rešitev, inženirski les ponuja optimizacijo na gradbišču, skrajšanje delovnega časa in stroškov.Hotel Magdalene v Austinu v Teksasu je bil prvi hotel v Severni Ameriki, zgrajen iz inženirskega lesa.  Projekt: Lake|Flato in StructureCraft.

Hotel Magdalene v Austinu v Teksasu je bil prvi hotel v Severni Ameriki, zgrajen iz inženirskega lesa. Projekt: Lake|Flato in StructureCraft.

Foto: Nick Simonite/ArchDaily/Casa.com

Druga prednost je, da je les, uporabljen v procesu, visoko izbran in zato izjemno odporen. Ena od prednosti je tudi stabilnost, saj ima material večjo stabilnost v primerjavi z drugimi izdelki.

3. Vsestranskost

Z natančnimi merami glede na vsako delo je izdelan les izdelan do milimetra natančno, kar zagotavlja natančnost in vsestranskost. Tako lahko rečemo, da material pomaga spodbujati več svobode pri ustvarjanju arhitekturnih projektov – ki še vedno dobivajo sodoben in tehnološki pridih.

About the author

moblessing

Leave a Comment