TOURISM

10 živali, za katere nismo vedeli, da znajo leteti

Written by moblessing

Ko govorimo o letečih živalih, pogosto pomislimo na vrste ptic in morda netopirje ali celo pterozavre, lebdeče sorodnike dinozavrov, a evolucija in prilagoditev na ocean sta polni presenečenj.

Seveda si morda niste mislili, da se je letenje razvilo pri živalih in nekaterim vrstam, kot so ribe, sesalci, plazilci in dvoživke, omogočilo, da razvijejo sposobnost letenja in gibanja po zraku.

V tem članku smo za vas, dragi bralec, zbrali seznam 10 najbolj živali, za katere večina ljudi ne ve, da lahko letijo in letijo

10. Divji puran

Divji puran v letu.
Divji puran v letu.Foto: Wikimedia Commons

Purane pogosto povezujemo z okusnimi jedmi. Običajno vsakič, ko vidite purana v naravi, je na tleh, kar pomeni, da ne leti. Zato vas bo morda presenetilo, ko boste izvedeli, da lahko divji purani letijo, čeprav letijo le na dokaj kratke razdalje.

In ko puran leti, leti z impresivno hitrostjo. Pravzaprav Live Science trdi, da lahko puran leti do 90 km/h.

Skrivnost purana, da leti, je v tem, da je ptica, ki gnezdi na drevesih, kar pomeni, da mora tako ali drugače doseči veje dreves, in seveda je bolj naravno, da ptica, kot je ona, leti kot plezati.

Medtem ko lahko divji puran leti, udomačeni puran na človeških farmah ne more, saj so ga kmetje sčasoma vzredili tako, da ima velike oprsje za uživanje, kar mu onemogoča letenje.

9. Leteče kače

Leteča kača.
Leteča kača.

Koncept leteče kače bo nekatere morda vzbudil strahospoštovanje, vendar smo tukaj, da potrdimo, da takšne živali obstajajo in da je njihova prisotnost bolj koncentrirana na jugovzhodu azijske celine. Dobra novica je, da strup teh letečih kač zadošča le za škodo majhnemu plenu, kot so kuščarji, glodavci, žabe in ptice, tako da ne poškoduje žrtve v velikosti človeka ali ji ne predstavlja grožnje.

Univerza v Chicagu je leta 2015 objavila raziskovalno delo o letečih kačah po študiji, ki jo je izvedel raziskovalec dr. Jake Socha, ki je dejal: »Čeprav so [الثعابين] Leteče kače brez organov, podobnih krilom, lahko spretno letijo.«

Leteče kače ne lebdijo kot ptice, temveč drsijo po zraku, pri čemer je njihovo telo čim bolj ravno, da služi kot majhen aerodinamični profil v obliki črke C v latinščini, hkrati pa vzdolž telesa ustvarjajo valove v obliki stranskih valov, ki jim omogočajo, leteti vztrajno.

Študija, ki jo je na to temo objavila Univerza v Chicagu, je tudi potrdila, da lahko manjše kače letijo na večje razdalje.

Omeniti velja tudi, da leteče kače ne presegajo dolžine metra ali metra in pol.

8. Balonski pajki

pajki
Foto: REX LASTNOSTI

Koncept pajka v balonu je ena najbolj inovativnih kreacij živalskega sveta. Pojav balonastih pajkov se pojavlja pri mnogih vrstah svetlih pajkov. V bistvu so se te žuželke razvile tako, da letijo s svilenimi mrežami, ki jih prenaša veter, kot so padala, kar je edinstven način letenja in letenja v zraku.

Medtem ko večina pajkov balonarjev leti le na kratke razdalje, je bilo ugotovljeno, da nekateri prepotujejo na stotine kilometrov. Ti pajki se povzpnejo na najvišjo točko, ki jo lahko dosežejo, nato pa zajahajo veter s svojimi svilenimi mrežami, katerih cilj je premakniti se na precejšnje razdalje, čeprav so tveganja velika.

Znana je zgodba iz avstralske regije Tablelands, ki je bila razširjena leta 2015 o množični selitvi milijonov balonastih pajkov, saj je zaradi vse te ogromne količine svile, ki je ostala za seboj, regija izgledala, kot da bi snežilo.

7. Leteči lignji

Leteči lignji so bili fotografirani ob japonski obali.
Leteči lignji so bili fotografirani ob japonski obali.

Morda se zdi čudno, da lahko morsko bitje leti po zraku, vendar so se nekatere vrste lignjev, znane kot Omastrephidae, bolj znane kot »leteči lignji«, razvile za letenje, najpogostejše vrste pa najdemo na obalah Japonske.

Nekateri japonski raziskovalci pravijo, da lahko lignji drsijo po zraku na razdalji 30 metrov in s hitrostjo 11,2 metra na sekundo, kar je primerljivo s hitrostjo svetovnega sprinterja (Usain Bolt).

V poročilu istih japonskih raziskovalcev je pisalo: »Ugotovili smo, da lignji ne samo skočijo iz vode, ampak imajo tudi zelo razvit položaj leta.«

Lignji drsijo in lebdijo iz vode in ne letijo v tradicionalnem smislu, to pa dosežejo z močnim potiskom s hrbta, preden raztegnejo svoje plavuti in okončine v vodoravnem položaju, kar ga zadrži v zraku precej dolgo časovno obdobje.

Zdaj se morda sprašujete: zakaj morsko bitje, kot je lignji, želi poleteti iz vode? Teorija pravi, da se je razvila, da bi to storila, da bi ušla iz krempljev plenilcev, saj so lignji pogosto ključni vir hrane v morski prehranski verigi, zato potrebujejo nekaj obrambnih mehanizmov.

6. Leteči zmaj kuščar

Leteči zmaj kuščar.
Leteči zmaj kuščar.Foto: Maximilian Dehling

V letečem zmaju je nekaj še posebej ljubkega in ta ljubkost se popolnoma spremeni, ko je v zraku. Ti drobni kuščarji, ki so bližnji sorodniki legvanov, lahko razširijo svoja prožna rebra in membrane, ki jih povezujejo, da ustvarijo videz podoben krilom, kar jim omogoča drsenje in lebdenje v zraku. Imajo tudi dodatno krilo na vratu, ki jim pomaga drseti in nadzorovati smer.

Leteči kuščarji ne veljajo za močne, saj jih je mogoče premakniti le na razdalji največ 50 metrov, vendar ta razdalja za kuščarja, ki ne presega 20 centimetrov, ni lahka.

Ti kuščarji letijo, da bi se izognili plenilcem, ki prežijo v gozdnih tleh, ter da bi našli hrano in partnerja za parjenje. So tudi teritorialni, letajo z drevesa na drevo, da bi zaščitili svoje ozemlje.

5. Leteče ribe

leteče ribe.
leteče ribe.

Obstaja približno 40 vrst teh morskih rib, ki lahko letijo in letijo tako, da svoje telo potiskajo iz vode in tečejo z zračnim tokom. Podobno kot živali, ki smo jih že omenili, leteče ribe uporabljajo svojo sposobnost letenja, da bi se izognile krempljem plenilcev, vendar lebdijo in lebdijo v zraku in ne letijo v tradicionalnem smislu kot ptica ali netopir, kljub temu dejstvo, da imajo plavuti, ki spominjajo na krila.

Te ribe običajno najdemo na karibskem otoku Barbados, ki je znan tudi kot »Dežela letečih rib«.

Te leteče ribe običajno najdemo v tropskih oceanih na globini 200 metrov od gladine oceana.

Japonski televizijski kanal je posnel letečo ribo v zraku ob trajektu, ki je podrla rekord v letenju za 45 sekund, preden se je ponovno potopila v vodo, prejšnji rekord pa je bil 42 sekund, čemur je bila priča skupina ameriških znanstvenikov in raziskovalcev v dvajsetih letih. prejšnjega stoletja.

Leteče ribe lahko letijo s hitrostjo do 70 km / h, med letom pa preletijo razdaljo 400 metrov, zatekajo pa se tudi k udarcem z repom po površini vode, da včasih ostanejo v zraku.

4. Leteče veverice

Leteča veverica.
Leteča veverica.slika: atlasobscura

National Geographic ta bitja opisuje kot »živečega, dihajočega zmaja«. Leteče veverice ne morejo leteti kot ptice, ampak drsijo in lebdijo v zraku s svojim “padalom”, ki so ga razvili v milijonih let. Patagium ali plašč je membrana, ki sega od zapestja do gležnja in naredi veverica je videti kot jadralno letalo, ko je raztegnjena. Veverici dolg rep služi kot stabilizacijsko orodje in hkrati zavora, konice pa uporablja za krmiljenje.

Leteče veverice letajo od drevesa do drevesa v gozdu, da bi se izognile plenilcem, ki tavajo po njihovih tleh.

Leteče veverice lahko letijo od 40 do 150 metrov.

3. Leteče mravlje

Mravlja

Navdušujoče pri letečih mravljah je, da nimajo kril, vendar so obvladale način letenja. Te žuželke, ki živijo na drevesih, so se razvile tako, da svoj padec s krošenj usmerijo sebi v prid.

Fenomen letečih mravelj je bil odkrit šele pred kratkim in biologi s kalifornijske univerze so o tem leta 2005 napisali članek.

Glede na njihov življenjski slog, odvisen od dreves, so se te mravlje naučile, kako najti pot nazaj do svojega prvotnega drevesa, če bi padle, z uporabo vizualnih namigov.

Biologi so preučevali to vrsto mravelj in odkrili, da se lahko v zraku zavrti za 180 stopinj.

Leteče mravlje dosežejo deblo drevesa od zadaj, kjer ga udarijo z zadnjimi okončinami, se pogosto odbijejo in padejo, vendar je njihova uspešnost vrnitve na prvotno drevo ocenjena na približno 80 odstotkov.

»V amazonskem pragozdu ste [إذا كنت نملة] Nočeš pasti z drevesa v vodo, saj boš tam zagotovo mrtev. To je tisto, za kar verjamem, da je osnovni evolucijski mehanizem v ozadju tega vedenja.”

2. Kitajska leteča žaba

Listna žaba ali kitajska leteča žaba.
Velika drevesna žaba ali kitajska leteča žaba.slika: BBC Earth/ Youtube

Ta žaba, znana tudi kot velika drevesna žaba, je ena največjih drevesnih žab. Kljub svoji veliki velikosti lahko leteča žaba lebdi skozi drevesa. Ta vrsta žab se dviga s svojimi edinstvenimi okončinami in membranami med prsti, ki se, ko se iztegnejo, spremenijo v padalo, kar ji omogoča, da leti in ostane v zraku nekaj časa.

Britanski naravoslovec (Alfred Russell) je te žabe srečal v deževnih gozdovih (Borneo) leta 1869. V njih je zapisal: “Njihovi prsti so dolgi in popolnoma prepleteni do konic, tako da imajo, ko so raztegnjene, veliko več prostora kot celotno telo.”

Letenje po zraku je energijsko zelo učinkovita metoda gibanja za te žabe, ki ne preživijo veliko časa na kopnem ali v vodi. Pravzaprav te žabe ne pridejo dol z dreves, razen da se razmnožujejo.

To je naredilo njihova telesa neverjetno prilagodljiva, saj so razlike med njimi in navadnimi žabami zelo jasne.

Preberite tudi

Barva srca, velikost žolčnika in moč krvi. Priljubljeni miti o žrtvovanju

1. Debelina letečih žarkov.Leteči žarki.

Leteči žarki. Foto: ISTOCKRENACAL1, ISTOCKPHOTOŠe vedno ne vemo veliko o teh žarkih Mobulas, ki so splošno znani kot “hudičevi žarki”. Najbolj znana je po njenem premetavanju mortale, zaradi česar jo znanstveniki pogosto imenujejo »oceanski akrobati«.

Podobno kot večina drugih vrst raž imajo te ribe velike plavuti, podobne krilom. Je močan plavalec in običajno plava v jatah ter uporablja svojo moč za poganjanje svojih teles iz vode, pri čemer se pogosto prevrne v zrak, preden se potopi nazaj v vodo.

Običajno lahko te vznemirljive ribe skočijo približno dva metra iz vode, tako da ne moremo upoštevati, kaj počnejo med letom, vendar je vseeno zanimivo vedenje.

Zaščita vsebine s strani DMCA.com

About the author

moblessing

Leave a Comment