DECORATION DESIGNS

Spoznajte, kako ustvariti brezčasno dekoracijo za vaš dom

Written by moblessing
EdiCase pisanje

Spoznajte, kako ustvariti brezčasno dekoracijo za vaš dom


Arhitekti pojasnjujejo, kako uporabiti dolgotrajne spremembe, ki zagotavljajo osebnost

The
okolje

avtorja Lucas Janini

Novi trendi, moda, dnevni trendi na družbenih omrežjih, ponovni pregled preteklih desetletij in naval predmetov in izdelkov, ki se lansirajo vsak dan. Obdobje, v katerem živimo, je zaznamovano s cunamijem informacij in vse to se seveda neposredno nanaša na arhitekturo in dekoracijo. Toda ali je kljub tem nenehnim spremembam mogoče okrasiti hišo za dolgo časa in z odločitvami, ki sčasoma niso označene kot “zastarele”?

Da bi razpravljali o tej kompleksni temi, sta arhitektki Claudia Yamada in Monike Lafuente iz studia Tan-gram odprli igro. Izkušena sta razmišljala o slogu, sprejetem v projektih, ki jih je izvedla pisarna, ter izpostavila pretekle in sedanje trende ter skušala odkriti in prepoznati, kaj je ostalo v prihodnosti dekoracije. Preverite spodaj!


> 5 nasvetov, kako urediti svoje sanjsko stanovanje

Demistifikacija nevtralnega kot edinega brezčasnega elementa

Eden od odličnih mehanizmov za zagotovitev, da okolje ostane brezčasno, je stava na prevlado svetlih tonov. »Običajno poskušamo delati s čim bolj nevtralno bazo. Seveda so glede na koncept projekta prisotne barve in to je popolno! Ta učinek pa običajno dosežemo z uporabo v komplementarnih in proizvodnih artiklih, kot so blazine, odeje, stranske mizice in drugi elementi, ki jih je sčasoma lažje zamenjati,« pojasnjujejo strokovnjaki.

Vendar pa se lahko tudi ta ideja o prevladi spremeni, če stanovalec izrazi željo, da bi živel bližje
Barve

in pobegniti od bolj tradicionalne palete, pa tudi z uporabo bolj zaprtih tonov, kot sta mornarsko modra ali lesna, ki se zelo dobro ujemajo z nevtralnimi.

»Danes je zelo enostavno, tudi v mizarstvu, barvati in kuvertirati. Postalo je veliko preprostejše menjavanje zaključkov, kar ni več kaotičen proces, kot smo ugotovili pred leti,« pravi Claudia. Ko naročnik dokaže to nagnjenost, razkrije, da mora projekt prevzeti to edinstvenost, da poudari najbolj intenzivne barve v večjih in mogočnih kosih, kot je na primer kavč ali načrtovano pohištvo.


> Digitalna ključavnica: kaj morate vedeti pred namestitvijo

Pokažite, česar ne boste zboleli

Zahvaljujoč napredku na področju dekorja je lažje spodbujati spremembo okolja, ne da bi morali zamenjati vse pohištvo. Tudi za arhitekte je bilo razumevanje brezčasnosti na novo označeno v dekorju. »V preteklosti je bilo brezčasno povezano z uporabo svetlih tonov. A vse gre v skladu s trenutkom, ki ga živimo,« analizira Monike.

Zanjo je siva dandanes ena od brezčasnih barv, ki se uporablja z namenom pripisovanja lepote in je hkrati podpora za nanos drugih ekspresivnih. »Vendar pa v
notranja arhitektura

enačba ni samo to. Razmišljanje o harmoniji, uporabi komplementarnih ali podobnih barv lahko povzroči tudi brezčasen projekt. Vse je odvisno od natančnega pogleda strokovnjakov pred projektom,« dodaja.

Na podlagi te misli duo Studio Tan-gram promovira resnično kuratorstvo in analizo zadevnega prostora, da bi razvil to kontinuiteto v dekorju. »Strankam vedno poudarjamo, da mora projekt pokazati tisto, česar ne bodo zbolele. To je skrivnost, da človek živi dobro, dolgoročno, s poudarjenimi barvami,« poudarja Claudia.


> Elektrika: 4 nasveti za izogibanje odpadkom pozimi

Investirajte v trajno in inovirajte osnove

Druga neizogibna točka, o kateri je treba razmišljati, ko gre za dekor, ki ne izgubi svoje veljave, je ravno trajnost elementov, ki sestavljajo dekoracijo. »Vse, kar je sintetično, na koncu zdrži dlje,« pravijo arhitekti, ki na primer predlagajo uporabo lesa namesto lesenega furnirja ali sintetične slame namesto indijske slame za tiste, ki se želijo izogniti pogostemu vzdrževanju dekorja.

»Tudi zaradi praktičnosti! Tako kot lesena tla, ki zahtevajo več dela, obstajajo tudi druge možnosti, kot npr
porcelan in vinil

ki ima zelo podoben estetski videz in bo trajal dlje, kar pomaga tudi pri vprašanju trajnosti,« razmišljajo o izbiri sintetičnih materialov, ki navsezadnje ne trpijo toliko zaradi delovanja časa.

Uporabite brezčasno pohištvo

Nekatera pohištva in okrasni predmeti tudi z leti ostajajo v priljubljenem okusu, zaradi česar jih ni mogoče datirati kot del preteklosti. »Nekateri predmeti so klasični in nikoli ne gredo iz mode. Primer tega je fotelj Mole oblikovalca Sérgia Rodriguesa,« poudarja Claudia in poudarja zelo pomembno delo oblikovalca carioca, ki nas je zapustil leta 2014, a ohranja svojo dediščino kot eno največjih imen nacionalnega oblikovanja.


> Domača pisarna: 6 nasvetov za organizacijo delovnega okolja

Balkon okrašen z naslanjači
Klasično pohištvo pomaga preprečiti zastareli dekor (Slika: Estúdio São Paulo / Studio Tan-gram)

Uživajte v naravnih elementih

Glede na trenutne trende so odločni v želji po vnosu naravnega v dom. »Zato v notranjem dekorju opažamo veliko palete zelenih in zemeljskih tonov. Tudi zaradi obdobja, ki ga preživljamo, in zaradi drugih ‘hladnejših’ stilov dekoracije, kot je industrijska, je človek začel pogrešati to povezavo z bistvom življenja. Na ta način so bile zahteve po uvedbi rustikalnih materialov, rastlin in barv, ki nam naredijo bolj udobno,« pravi Monike.

Razlaga za to je v samih gibanjih današnje družbe in v rešitvah, ki jih kot posamezniki iščemo za ohranjanje dobrega počutja v tem vse bolj pospešenem vsakdanu. »Narava te na splošno popelje v sedanji trenutek. Verjamem, da bo to ostalo,« zaključuje Claudia in dokazuje, da arhitektura in dekor odražata obnašanje družbe v sodobnem času.


Spremljajte več vsebin in nasvetov v reviji ‘Projetos & Decoração’

About the author

moblessing

Leave a Comment