TOURISM

Na Kitajskem odkritje 100 milijonov let starih odtisov stopal največjih dinozavrov

Written by moblessing

Restavracija na jugozahodu Kitajske, ki skriva starodavno zgodovino, je na zunanjem dvorišču stavbe odkrila stopinje dinozavrov, stare 100 milijonov let.

Odtise stopal dveh sauropodov, vrste dinozavra, ki je živel v obdobju zgodnje krede, so po navedbah paleontologi našli vzdolž več kamnov na zunanjem dvorišču restavracije v mestu Leshan v provinci Sečuan.

Restavracija je bila prej kmečka hiša in odtise stopal so zasuli s plastmi zemlje, da bi jih zaščitili pred vremenskimi vplivi.

Dolgi trije avtobusi

USA Today je citiral Lido Cheng, paleontologinjo in docentko na kitajski univerzi za geoznanosti, ki je dejala, da je njegova ekipa v soboto potrdila odkritje s 3D-skenerjem.

Znane vrste sauropodov vključujejo Prontosaurus in so bile znane po svojih dolgih vratovih in repih. Glede na raziskavo kalifornijske univerze v Berkeleyju je to največja žival, ki je kdajkoli hodila po zemlji, saj obsega dolžino treh šolskih avtobusov.

Xing je poudaril, da so odtisi stopal dinozavrov, ki so hodili po tleh v restavraciji, imeli dolžino telesa približno 26 čevljev.

Xing je menil, da je zaradi razvoja in nenehne gradnje Kitajske preučevanje fosilov postalo izziv za paleontologe, zaradi česar je odkritje v restavraciji izjemno redko.

Odkritje v Sečuanu je redko tudi zato, ker sega v obdobje krede, za katero mnogi paleontologi verjamejo, da je bila doba dinozavrov. Kot pravi Sheng, je lastnik restavracije zdaj ogradil območje na dvorišču, da se ljudje ne bi motili po odtisih stopal.

Odtisi dinozavrov na Poljskem

To ni prvič, da so našli odtise dinozavrov. Decembra 2021 so geologi objavili, da so na Poljskem našli na stotine odtisov dinozavrov, ki so bili ohranjeni v tako dobrem stanju, da je bilo mogoče videti sledi njihove luskaste kože, odkritje, ki je veljal za “zakopan zaklad.” Osvetljuje zapleten ekosistem, star približno 200 milijonov let.

Istega meseca so znanstveniki identificirali tudi oklepnega dinozavra, ki je naselil območje Patagonije v Čilu pred približno 74 milijoni let in uporabljal svoj rep, ki je spominjal na orožje azteških bojevnikov, za odganjanje plenilcev.

In lani septembra so znanstveniki odkrili fosilne ostanke “letečega zmaja”, dinozavra iz jurske dobe, za katerega je bilo prej znano, da obstaja le na severni polobli, vendar so bili njegovi ostanki najdeni v čilski puščavi Atacama.

In pred tem leta 2018 so v oazi v zahodni puščavi Egipta našli tudi dinozavra iz obdobja krede.Tehtal je približno pet ton in pol, bil je velik kot šolski avtobus, imel je dolg vrat in štiri noge ter živel pred 80 milijoni let.

Ta travojedi dinozaver iz obdobja krede se imenuje “Mansura Saurus”, dolg je deset metrov in spada v skupino, imenovano “Titanosaurus”, ki vključuje največje kopenske živali, ki so živele na Zemlji.

About the author

moblessing

Leave a Comment