ANIMALS

Husavik.. prestolnica kitov | Masrawy

Written by moblessing

03:01 zjutraj

Petek, 15. julij 2022

d b a-

Mesto Husavik na severu Islandije je znano kot »prestolnica kitov«; Tu lahko turisti vidijo kita grbavca, modrega kita in belega delfina. V mestu je tudi Muzej kitov, ki osvetljuje zgodovino kitolova na Islandiji.

Za mesto Husavik je običajno značilno mirno vzdušje in je glavna lokacija na turistični poti, znani kot Diamond Circle.

Ta razmeroma nova turistična tura se razteza na razdalji 250 km, ceste pa so bile zgrajene v daljšem časovnem obdobju in vodi turiste skozi blatne jezerce in velike slapove, to turo pa je mogoče presekati z avtomobilom v 5 urah po obvoznici, ki se začne od “Reykjavika” do “Diamond Circle”.

Turisti lahko rezervirajo tudi notranji let iz prestolnice v Akureyri, nato pa najamejo avto le za pol ure. Veličastnost te ture se odraža v možnosti, da se ustavite kjerkoli, kot je jezero Moffatn, ki se nahaja neposredno na obvoznici, ki je glavna cesta, ki poteka okoli otoka.

Jezero zavzema srednji položaj med kraterji in hribi, to jezero pa je nastalo po vulkanskem izbruhu pred več kot 2000 leti, podoba oblakov pa se pogosto odseva na gladini velikega jezera, ki se razteza čez ogromno območje, in po nekaj kilometrih hoje od te nenavadne narave, gre pot desno do “F ceste”, ki je neprehodna cesta za najete avtomobile; Ker ni asfaltirana, poleg tega lahko turisti na poti naletijo na reko.

Turistični vodnik je navedel, da ta tura ni del “Diamond Circle”, ampak je enodnevni izlet, ki se začne od “Movatna”, nato pa hodi po “cesti F”, ki se začne s številko 88 in konča po nekaj ure vožnje v smeri središča otoka pri kraterju vulkana.

Vulkan Askia

Med tem izletom se turisti sprehodijo do turistične destinacije, imenovane “Askia”, ki se nahaja v globokem območju višavja na severni strani naravnega rezervata “Vantajokul”, ki slovi po številnih redkih geoloških značilnostih, in “Askia” je glavni vulkan v tem ekosistemu, ki nosi isto ime in je sestavljen iz vsaj treh prekrivajočih se kraterjev.

Jezero Oskjovaten je nastalo sredi kotline z izbruhom vulkana pred 150 leti, njegova globina pa je zdaj 220 metrov.To jezero slovi kot največja kopalna kad na Islandiji, ki ima okoli 150 kadi na dosegu roke in toplejše temperatura; Temperatura vode v jezeru doseže 22 stopinj Celzija.

Najmočnejši slap v Evropi

Voda je najbolj naraven element, ki zavzema območje Islandije, in to je najbolj očitno na območju “Detivos”, ki velja za najmočnejši slap v Evropi; Kot vsako sekundo pade 200 kubičnih metrov vode v majhno sotesko, globoko 100 metrov; Kjer turisti slišijo zvok vode, ki pada in dere veliko preden jo dosežejo, in se s sončnim vzhodom pojavi mavrica.

Ko se turisti peljejo skozi sušne pokrajine, ki spominjajo na lunino površino, izlet prispe na naslednjo postajo na cesti, »Diamond Circle« v regiji »Osberg«, kjer prevladujejo slikovite pokrajine, kjer prevladuje zelenje, ki se nahaja v dolini v obliki podkve, Po tukajšnji priljubljeni legendi ima dolina obliko “Slippenerja”, osemnožnega letečega konja boga severa “Odina”.Med jahanjem konja se je po nesreči dotaknil tal z enim svojih velikanskih kopit, kar je povzročilo nastanek te doline.

Ko se turisti odpravijo na pohodništvo skozi goste in bujne gozdove, dokler ne pridejo do zelenega in penečega jezera Putensjorn, uživajo v čudovitem pogledu na zelo očarljivo pokrajino po prehodu skozi območja lave in sušna območja severne Islandije.

About the author

moblessing

Leave a Comment