TOURISM

Odkritje bitja s tremi očmi, ki je tavalo po oceanih pred 500 milijoni let

Written by moblessing

Fosilizirani možgani triokega kozici podobnega bitja, ki je plavalo v oceanih pred 500 milijoni let, lahko spodbudijo ponoven razmislek o evoluciji žuželk in pajkov.Njegova glava, čudovito okrogla usta, obrobljena z zobmi, in sprednji kremplji z impresivno komplet bodic.

Po poročanju RT je Stanleycaris živel med kambrijsko “eksplozijo”, obdobjem hitrega razvoja, v katerem se je v fosilnih zapisih pojavila večina večjih skupin živali.

Pripadal je starodavni, izumrli veji evolucijskega drevesa členonožcev, imenovani Radiodonta, ki je tesno povezana s sodobnimi žuželkami in pajki.

Kljub nenavadnemu videzu Stanleycarisa je prav vsebina njegove glave vzbudila zanimanje znanstvenikov in v študiji več kot 250 fosiliziranih primerkov Stanleycarisa, starih 506 milijonov let, so ugotovili, da so možgani in centralni živčni sistem še vedno ohranjenih v 84 fosilih.

Pokazali so, da so Stanleycarisovi možgani sestavljeni iz dveh delov namesto iz treh, kot so današnje žuželke, kar je osvetlilo evolucijo možganov členonožcev, vid in strukturo glave.

Fosili Stanleycarisa so bili zbrani v Burgess Shale – nahajališčih s fosili, ki so bila izpostavljena v kanadskem Skalnem gorovju v Britanski Kolumbiji – v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja.

Redko je najti fosilizirano mehko tkivo. Večina fosilov so kosti ali trdi deli telesa, kot so zobje ali eksoskeleti, medtem ko so možgani in živci narejeni iz maščob podobnih materialov, ki običajno ne živijo.

Pokazali so, da so možgani Stanleycaris sestavljeni iz dveh delov – primarnih možganov in mikromožganov malih možganov – povezanih z očmi oziroma sprednjimi kremplji. Ti deli možganov nadzorujejo vid in antenske signale pri današnjih členonožcih.

Pri današnjih členonožcih, kot so kobilice in druge žuželke, so možgani sestavljeni iz treh delov – protocerebruma, deutocerebruma in tritocerebruma.

Medtem ko se razlika v enem delu morda ne zdi kot sprememba igre, ima po mnenju raziskovalcev dejansko drastične znanstvene posledice.

Ker je v njihovih segmentiranih telesih mogoče najti ponavljajoče se kopije številnih organov členonožcev, je poznavanje razporeditve delov med različnimi vrstami ključno za razumevanje, kako so se te strukture razvile.

Stanleycaris je bil pripadnik radiodontov, največjih plenilcev kambrijskega obdobja.

Sem spada slavni Anomalocaris, ki zraste vsaj 3 čevlje 3 palca (1 m) v dolžino.

Poleg para zalezujočih oči ima Stanleycaris veliko osrednje oko na sprednji strani glave – značilnost, ki prej ni bila opažena na področju senzorjev, je bila študija objavljena v Current Biology.

About the author

moblessing

Leave a Comment