FASHION

Po sedmih letih premora Inacio Ribeiro ponovno lansira svojo blagovno znamko Clements Ribeiro // Novice // FFW

Written by moblessing

Inacio Ribeiro, stilist iz Minas Geraisa s sedežem v Londonu, je v začetku julija obiskal Brazilijo, da bi po sedmih letih premora predstavil kolekcijo Clements Ribeiro Pre-Fall 23. Blagovno znamko sta ustanovila Inacio in njegova partnerica Suzanne Clements v Londonu leta 1994 in je bila prepoznavna po svojem eklektičnem in bolj umetniškem slogu s svetlimi barvami in izvirnimi potiski. CR je paradirala na londonskem tednu mode in bila ena najbolj kul blagovnih znamk na kipečem londonskem krogu. Vzporedno je duo ustvarjalno deloval tudi pri ponovnem zagonu Cacharela, kjer je ostal od leta 2000 do 2007.

Leta 2014 so se zaradi finančnih in administrativnih težav odločili zapreti blagovno znamko. Inacio se je začel posvečati modnemu svetovanju, Suzanne pa se je poglobila v vizualno umetnost. Danes, s ponovnim zagonom Clementsa Ribeira, se zdi, da je celotno potovanje smiselno. Znamka se vrača posodobljena z živahno kolekcijo, osredotočeno na kašmir kot glavno surovino. »Ta kolekcija se je rodila iz organske evolucije prve kolekcije, izpopolnjevanja novih oblik in kod blagovne znamke, ohranjanja poudarka na listah in intarziji (tehnika pletenja),
poleg neoviranih barv in kakovostnih raziskav,« pravi Inacio.

Med obiskom v Braziliji je Inacio odgovoril na nekaj vprašanj FFW; preberi naslednje:

Kaj mislite, da se je od takrat spremenilo v modi?

Umetniški direktorji so danes mojstri merchandisinga in visoko medijski. Moda in modne revije danes promovirajo torbe in dodatke. V zadnjem času se moda združuje z zabavo. Vse je zelo drugačno in veličastno, vendar izdelek in njegova zasnova ter dejavnosti niso več tako osrednjega pomena za oblikovalsko delo. Ustvarjanje in širjenje blagovnih znamk prek medijev in hibridnih posegov sta danes pomembnejša od tehničnih veščin ali individualne občutljivosti ali celo izvirnosti.

Pogled iz kolekcije Pre-Fall 23, ki jo je naslikala Suzanne Clements / z dovoljenjem

Pogled iz kolekcije Pre-Fall 23, ki jo je naslikala Suzanne Clements / z dovoljenjem

In kaj se je spremenilo v vašem pogledu na znamko?

Moj današnji namen je drugačen. V prvi inkarnaciji smo eksperimentirali in nismo imeli veliko znanja o veščinah ali trgu. Ta improvizacija je bila temeljna za razvoj našega stila. Danes želim uporabiti kakovost svojih veščin in izkušenj za predelavo tega besedišča na nov način in z ležerno osredotočenostjo. Toda ustvarjalna ambicija in zagrizenost sta enaki!

Kako je potekal postopek posodabljanja kod CR? In katere kode so bile posodobljene?

Sprva sem raziskoval diagonalne črte, ki jih nismo veliko raziskovali. Tehnike, ki se uporabljajo zdaj, so bolj sofisticirane in subtilne. Barve so spremenjene in grafični elementi, ki so bili dopolnilni, so zdaj v ospredju konceptov. Novost so tudi obleke in spodnji deli (krila, hlače in kratke hlače), ki jih nismo veliko raziskovali.

Zakaj poudarek na kašmirju?

Kašmir je vedno predstavljal večino naše prodaje, saj je bila naša ‘roka’ pri tem izjemno izvirna in vplivna. Naš partner (Maiden Barrie iz Škotske) izdeluje kašmir za Chanel in Hermès. Tako imamo tudi izdelek neprimerljive kakovosti. Ker so že od samega začetka naš dobavitelj kašmirja, sta s tem sodelovanjem povezana legitimnost in zgodovina, ki je priznana na mednarodnem trgu.

Videi iz kolekcije Pre-Fall 23, ki jo je naslikala Suzanne Clements / z dovoljenjem

Videi iz kolekcije Pre-Fall 23, ki jo je naslikala Suzanne Clements / z dovoljenjem

Kako vidite odnos nove generacije do mode?

Kar zadeva novo generacijo, če sem zelo iskren, gledam z zanimanjem. Imajo zelo različne okuse in strategije. Zelo mi je žal, da je današnji uspeh tako povezan s sposobnostjo mladega oblikovalca, da ustvarja meditativne spektakle. Toda vedno obstajajo talenti, ki so še vedno zasidrani v vrednotah kakovosti in izvirnosti. Vendar se mi modni trg bolj kot kadarkoli zdi kot džungla!

Kaj sta počela med premorom znamke in kakšen je ta novi format brez Suzanne?

Svetoval sem v Italiji, Franciji in na Kitajskem. Suzanne se je začela posvečati slikanju in danes ni neposredno vpletena, je pa vedno prisotna kot muza in vpliv. Sodeluje pa tudi kot slikarka look bookov (na fotografijah, ki ilustrirajo to stran).

Videi iz kolekcije Pre-Fall 23, ki jo je naslikala Suzanne Clements / z dovoljenjem

Videi iz kolekcije Pre-Fall 23, ki jo je naslikala Suzanne Clements / z dovoljenjem

About the author

moblessing

Leave a Comment