TOURISM

10 najpametnejših živali na svetu

Written by moblessing

datum objave:
11. julij 2022 17:39 GMT

Datum posodobitve: 11. julij 2022 19:20 GMT

Nekatere vrste živali se od drugih ločijo po svoji inteligenci, saj se stopnje inteligence od živali do živali razlikujejo, slon, šimpanz, vrana, golob, podgana, prašič, delfin in hobotnica pa sodijo med najpametnejše živali po mnenju seznam, ki ga je objavila francoska spletna stran “Geo”.

1- šimpanz

Po navedbah spletnega mesta je šimpanz, ki ima 98 % svoje DNK s človekom, zelo inteligentna žival, kar pojasnjuje, da se ta družina velikih opic zaveda samega sebe in se lahko prepozna v ogledalu ter presodi namere drugih in se ustrezno odzvati., kot je izkazovanje zamere.

Šimpanzi znajo izdelovati in uporabljati orodje ter prenašajo svojo »kulturo« na naslednje generacije, imajo tudi sposobnost zdravljenja in čiščenja parazitov, poleg tega pa se učijo na svojih napakah in sposobnosti prepoznavanja človeških besed oz. znakovni jezik.

2- Velika opica

Tako kot šimpanzi so velike opice, imenovane “orangutani”, ena najpametnejših živali, saj se lahko naučijo znakovnega jezika in znajo uporabljati orodja, nekateri pa se jih celo sami naučijo uporabljati, ne da bi se zgledovali po drugih. stranka, in to je zelo zapleteno vedenje, pravijo učenjaki.

3- Golobica

Golob se odlikuje po velikem spominu, ljudi in kraje pa zna prepoznati po mesecih ali celo letih po obisku.

4- Slon

Kar se tiče slona, ​​je zgled v moči spomina in je lastnik največjih možganov med vsemi kopenskimi živalmi, s težo približno 5 kilogramov.

Za slone je značilno zelo zapleteno družabno življenje, znani so predvsem po tem, da žalujejo za svojimi mrtvimi, saj se skupina slonov zbira okoli ostankov mrtve živali in jih otipava, sloni pa se tudi po mesecih vračajo na kraj nesreče. in pretipati kosti.

Po poročilu slonice prenašajo tudi veliko znanja na svoje mladiče, kot je uporaba orodij in rastlin za zdravljenje ali spodbujanje poroda.

Strokovnjaki pravijo, da se tudi sloni zavedajo, da jih ubijajo zaradi njihovih oklov, in opazili so, da jih sloni z ogromnimi okli poskušajo skriti v rastlinje, ko pridejo ljudje.

5- Papiga

Gabonska siva papiga je ena najpametnejših ptic, nekateri znanstveniki menijo, da ima inteligenco petletnega otroka, ki je sposoben reproducirati veliko število zvokov, gabonska siva papiga pa je še posebej nadarjena in lahko izgovori skoraj 1000 različnih besed.

6- Delfin

Glede na nedavno študijo ima delfin “možgane veliko večje, kot jih njegovo telo potrebuje za osnovne telesne funkcije”, je najinteligentnejši od vseh morskih živali ter ima socialne sposobnosti in radovednost, primerljivo s človekovo.

Delfini imajo svojo osebnost in se lahko prepoznajo v ogledalu, prav tako pa znajo uporabiti to orodje za pregledovanje svojega telesa in prepoznavanje neznanih znakov. Delfini se lahko tudi učijo, imajo zapleten jezik in zelo visoko čustveni razvoj.

7- Vrane

Vrane so sposobne napovedovati prihodnost, kar je zapletena kognitivna vaja, in imajo sposobnost uporabljati orodja za prehranjevanje in celo izumiti ta orodja.

Vrane odlikujeta sposobnost razvijanja kompleksnih kolektivnih taktik predvsem za lastno obrambo in izjemen spomin, podobno kot sloni znajo spreminjati svoje selitvene vzorce, da se izognejo nevarnim območjem, ter so sposobni prepoznati in razlikovati človeške obraze.

8- Hobotnica

Hobotnico odlikujejo neverjetne intelektualne sposobnosti, z oskarjem nagrajeni dokumentarec “The Wisdom of the Octopus” pa prikazuje zgodbo o ganljivem prijateljstvu med to živaljo in filmskim junakom.

Čeprav je mehkužec, se domneva, da je hobotnica po inteligenci podobna pasji, saj se zna kamuflirati tako, da prevzame videz kamna ali školjke, razvije pa tudi trike za beg pred plenilci, in med procesom zasledovanja se lahko hobotnica zateče k plezanju po hrbtu morskega psa, dokler ne postane nedotakljiva.

9- Podgana

Inteligenca podgane se kaže v sposobnosti najti pot v labirint ali si zapomniti podrobnosti svoje poti ter opravljati zapletene naloge.

10- Prašič

Kar zadeva prašiče, znanstveniki pravijo, da so zelo občutljivi, spretni, radovedni in inteligentni, znajo hitro rešiti težave in uporabljati stvari.

Študije kažejo, da znajo prašiči drug drugega zavajati pri iskanju hrane in nasprotno stran namerno spraviti na napačno pot, da bi dobili večji delež.

About the author

moblessing

Leave a Comment