TOURISM

1048 egiptovskih otokov.. Kje so? In kakšna je njihova zgodba?

Written by moblessing

Po poročilu egiptovske informacijske službe iz leta 2003 je število Nila in morskih otokov v Egiptu 1.048, od katerih jih je (391) (v lasti Egipta) v toku reke Nil znotraj egiptovskega ozemlja, od katerih se je veliko pojavilo po izgradnji »Visokega jezu« v Asuanu … Njegova velikost je manjša od hiše, veliki otoki pa sprejmejo na stotisoče prebivalcev, kot je otok Maadi

Otok Manial, otok Zamalek in otok Al-Warraq … ki so starodavni otoki, nastali pred več tisoč leti

– Med najbolj znanimi otoki reke Nil v Egiptu: otok Zamalek – otok Philae – otok Aba – otok Warraq – otok Bejah – otok Rawda – otok Elephantine – otok Rahmaniya – otok Sahel – otok Kitchener – otok Dahab – otok Shawarniya – Tama Otok – otok Mahrous – otok Amon – otok Galada

– Egiptovski otoki v Rdečem morju.. najbolj znani med njimi so: Zeleni otok – Faraonov otok – Makwi otok – Zubarhad otok – Shadwan otok – Veliki in Mali otok Hefton – Otok Abu Minqar – Otok Al-Fanadir – Otok Tiran – Otok Sanafir – Rocky Island

Egiptovski sredozemski otoki: najbolj znan med njimi je otok Nelson (Greisha) poleg mesta Aleksandrija

(Večina neznanih majhnih otokov je pod nadzorom države, vendar obstaja na desetine otokov, ki so jih zasegli poslovneži in na njih postavili projekte, in obstajajo sumljivi otoki, ki jih vodijo veliki tatovi, preprodajalci mamil in otoki z podjetja in druge stvari)

Najpomembnejši in najbolj znani otoki

1- Otok Nelson (Greisha):

Otok Nelson je eden najbolj znanih otokov v Aleksandriji, ki se nahaja 4 km severno od zaliva Abu Qir s površino približno (21.300 kvadratnih metrov).Kjer je zmagal v pomorski bitki pri Abu Qir nad Napoleonovo floto Bonaparte, ki ga je leta 1798 vodil admiral Pruys.

Ime otoka je morda neobičajno, ker ima več kot eno ime, saj je bil v preteklosti znan kot (Agwa), pa tudi kot: (Greisha Island), kot so ga imenovali mnogi Aleksandrijci (Desouki Island), in je bilo znano tudi kot pristanišče ribičev.

Italijanska arheološka misija, ki je v devetdesetih letih delala v Aleksandriji, je na otoku lahko odkrila ostanke faraonskih spomenikov: lonce za kuhanje in nekatere druge predmete, ki kažejo, da je bil otok naseljen v faraonski dobi, natančneje v dobi 26. 30. dinastije.

2- Otok Zamalek:

Zamalek je turška beseda za gnezdo

Turki so mu dali to ime zaradi razširjenosti lesenih gnezd in koč, ki so jih uporabljali lovci, območje pa je bilo zatočišče lisicam, volkovom, kačam, škorpijonom, razbojnikom ter nekaterim gonjačem in razbojnikom.

Nihče si ni upal tam stanovati ali se mu približati.

– S časom; Egipčani so uporabljali turško ime Zamalek, pri čemer so zanemarili izvor in pomen besede.

– Leta 1897 našega štetja je moški iz guvernerja Qena, ki mu je bilo ime: Abdel Naim Mohamadin, prišel v Kairo in kupil veliko zemljišče na območju Al-Ashsh v Zamaleku po ceni, ki ni bila višja od dveh in pol piastra na meter, nato pa ga predelali, naredili primernega za gojenje in ga očistili pred plenilskimi živalmi.Kmetijstvo je uspelo in zemlja je rasla; Zato je poslal (Abdel-Naeema Muhammaddina), da pripelje kmete iz Qene, da bi jim pomagal pri njegovem uspešnem projektu, dokler število njegovih sorodnikov in občin na območju Al-Ashsh (Zamalek) ni postalo več kot tisoč petsto, zato je kupil ostalo območje območja, da ga očisti in vloži, in bil je izbran za župana, zato so prebivalci Qene izvor območja Zamalek.

S širjenjem kmetijstva in napredkom urbanizacije; Plenilci so izginili, objekti pa so se razširili in postali prostor za bogataše, politike in umetnike.

In to področje je postalo št. 1 v Egiptu.

3- Otok Tiran:

Nenaseljen egiptovski otok, ki se nahaja na vhodu v Tiransko ožino, ki ločuje Akabski zaliv od Rdečega morja, s površino 61,5 km² in približno 2,5 km oddaljen od sosednjega otoka Sanafir.

Al-Jazeera je šla v Kraljevino Savdsko Arabijo na podlagi sporazuma o razmejitvi morja, ki sta ga državi podpisali 8. aprila 2016.

Otok zaznamujejo plavajoči otoki in koralni grebeni, zaradi čistosti vode in lepote koralnih formacij pa je tudi destinacija za ljubitelje potapljanja.

– Izrael je okupiral otok leta 1956, v okviru dogodkov, povezanih s tristransko agresijo, in ponovno v dogodkih, povezanih z vojno 1967, in se z njega umaknil leta 1982, v okviru sporazuma iz Camp Davida.

Po izraelskem umiku se je otok vrnil pod zaščito in upravo Egipta.

Egipt in Savdska Arabija sta 8. aprila 2016 podpisala sporazum o razmejitvi morske meje med njima, ki je priznal pripadnost otoka in njegovega soseda Sanafir Kraljevini Savdski Arabiji.

4- Otok Sanafir:

Otok je od otoka Tiran oddaljen približno 2,5 km, njegova površina pa je: 33 km².

Predstavlja otoke in plavajoče koralne grebene.

Čeprav se nahaja na vhodu v Tiransko ožino, potekajo ladijske linije z njegove zahodne strani pred Šarm el Šejkom, saj oblikovanje morskega dna na njenem vzhodu in bližnjega otoka Tiran onemogočata plovbo.

5- Otok Shadwan:

Nahaja se blizu vhoda v Sueški in Akabski zaliv v Rdečem morju, 35 km od Hurgade in 325 km od Sueza.

Otok je znan po turizmu, potapljanju, snorklanju in ribolovu, vendar kopanje ni dovoljeno.Je osamljen skalnat otok s površino največ 70 km.

Dolga je 16 km in široka okoli 35 km.

Shadwan je svojo slavo pridobil v prejšnjem stoletju po bitki pri Shadwanu, ki je potekala na njegovi zemlji 22. januarja 1970 CE.

To je ena izmed pozabljenih vojn izčrpavanja, v kateri so zmagale egiptovske sile.

Egipt je 22. januar razglasil za državni praznik guvernerja Rdečega morja.

6- Otok Warraq:

Otok Warraq se nahaja v okrožju Warraq v provinci Giza.

Pokriva površino (1.600 hektarjev) in velja za enega največjih egiptovskih otokov.Na severu in vzhodu meji na guverner Qalyubia, na jugu na guverner Kairo in na zahodu na guverner Giza.

Za otok je značilna edinstvena lokacija v osrčju reke Nil in je veljal za naravni rezervat v skladu z resolucijo predsednika vlade št. 1969 iz leta 1998 o ustanovitvi naravnih rezervatov do leta 2017, ko je bil izključen iz uporabo tega sklepa s sklepom predsednika vlade.

Otok Al-Warraq ima približno 60.000 prebivalcev, ki so večinoma odvisni od dveh dejavnosti: kmetijstva in ribolova kot glavnega vira dohodka.

Spor o lastništvu otoške zemlje sega v leto 2000, z izdajo odločitve predsednika vlade Atefa Ebeida o prenosu dveh otokov: “Al-Warraq in Al-Dahab” na javna podjetja.

– Leta 2010 je predsednik vlade Ahmed Nazif izdal sklep o razmejitvi in ​​podpisu končnih upravnih meja za pet guvernatov, vključno z otokom Warraq v guvernatu Giza, in vlada se je takrat odločila, da pripravi načrt za razvoj

– Leta 2018 je premier Šerif Ismail izdal odločitev o ustanovitvi nove mestne skupnosti na zemljišču otoka, ki je povezana z organom za nove mestne skupnosti, pod pogojem, da se lastništvo državnih zemljišč na otoku prenese na organ, prebivalci pa bi lastniki zemljišč in hiš bodo prejeli odškodnino, bodisi finančno ali v naravi z zemljišči in nadomestnimi stanovanjskimi enotami.

Vprašanje otoka Al-Warraq je še vedno vneto med vlado in prebivalstvom ter sumljivim vstopom zalivskih naložb

Vedno.. Za vsako nesrečo v Egiptu; išče naložbo

————

Yousry Al-Khatib

Najnovejše objave avtorja Yousry Al-Khatib (Poglej vse)

About the author

moblessing

Leave a Comment