DECORATION DESIGNS

Kako ustvariti kuhinjo v toskanskem slogu (in se počutiti, kot da ste v Italiji)

Written by moblessing-

Foto: JERI KOEGEL FOTOGRAFIJA/Reprodukcija / Casa.com

Toskana je epicenter vrhunskih vin in okusne kulinarike – zakaj bi jo torej jemali kot navdih pri oblikovanju vaše kuhinje? Toskanski dizajn je znan po svojih teksturirani materiali, tople zemeljske barve in rustikalni kosi.

In toskanske kuhinje so pogosto polne privlačnih detajlov, kot so bogate lesene omare, zapleteni mozaiki iz ploščic in veličastni kamniti oboki.

Z nekaj skrbno postavljenimi kamnitimi deli in nekaj barvnimi brizgami lahko ujamete toskanski šarm na način, ki se prilega vašemu prostoru. Oglejte si nekaj navdiha spodaj:

1. Izberite zemeljsko osnovno barvo-

Foto: GOLE KUHINJE/Reprodukcija / Casa.com

Toskana je polna tople in zemeljske barve. Njegove hiše so oblečene v rumeno štukaturo in prekrite z rdečimi glinenimi strehami, njegova pokrajina pa je posejana z rumenkastozeleno travo, temnozelenimi cipresami in prašno rjavo vinsko trto.Kuhinja v toskanskem slogu.

Kuhinja v toskanskem slogu.

Foto: GOLE KUHINJE/Reprodukcija / Casa.com

Naj bo vaš dom videti bolj toskansko z upoštevanjem predlogov iz te palete. Izberite zemeljsko osnovno barvo, ki vam je všeč – na primer terakota, bledo rumena ali celo breskovo roza – in okrog nje zgradite svojo kuhinjo.

2. Napolnite svoj prostor z lesenimi omarami-

Foto: BREZČASNA KUHINJSKA OMARA/Reprodukcija / Casa.com

Toskanske hiše so uokvirjene in napolnjene z lesom. Izpostavljeni leseni tramovi obrobljajo strop, trd les pokriva tla, leseno pohištvo pa napolnjuje vsako sobo.

Seveda lahko ta videz dosežete s preoblikovanjem stropov in tal. Lahko pa mu preprosto prikimate tako, da svojo kuhinjo napolnite z omarami iz teksturiranega lesa.

3. Obesite rustikalni lestenec-

Foto: KENDALL WILKINSON DESIGN/Reprodukcija / Casa.com

Preprost način, da naredite svoj prostor bolj toskanski? Obesite lestenec iz kovanega železa. Drzen dodatek bo poskrbel, da bo vaša kuhinja videti bolj rustikalna, vsak obrok, ki ga tam jeste, pa bo videti bolj romantičen.

4. Ustvarite prostor za sedenje in sprostitev-

Foto: WHITTNEY PARKINSON DESIGN/Reprodukcija / Casa.com

Odlična toskanska kuhinja ni le priprava hrane, temveč tudi uživanje v njej. Zato zgradite prostor za sedenje ob obroku. Pri oblikovanju shrambe za prehranjevanje se lahko razveselite z veliko prostora za kuhanje in omogočite druženje ob kuhanju.

5. Investirajte v ploščice-

Foto: AMY BARTLAM/Reprodukcija / Casa.com

Toskana je od Sredozemlja oddaljena le kratko vožnjo, zato sredozemski oblikovalski elementi niso nič nenavadnega – kot je npr. ploščice – vstopite v hiše Toskane.

Če ste se zaljubili v vzorčaste ploščice, napolnite svojo kuhinjo z njimi. Nato jih uravnotežite z rustikalnimi dodatki in lesenimi poudarki.

6. Peč za pico seveda!-

Foto: CAYTON DESIGN STUDIO/Reprodukcija / Casa.com

Peč za pico ni obvezna v nobeni kuhinji, a jo je vsekakor lepo imeti. In ker je Italija znana po okusnih picah, lahko dotik takoj naredi vaš prostor bolj toskanski (ali vsaj bolj italijanski).

7. Stene obložite z lesom-

Foto: GOLE KUHINJE/Reprodukcija / Casa.com

Odložite krtačo in ogrejte prostor z lesenimi stenami. Nepričakovan pridih bi moral vaši kuhinji dodati toplino in teksturo ter jo narediti rustikalno, ležerno in vabljivo.

8. Izkoristite priložnost na bogatih rdečih tleh-

Foto: KATIE HODGES DESIGN/Reprodukcija / Casa.com

Toskanske strehe niso edina stvar, obložena z rdečimi glinenimi ploščicami – pogosto so tudi toskanska tla. Nato pripravite prizor tako, da kuhinjska tla obložite z rdečimi glinenimi ploščicami, ki so videti kot tiste, ki jih najdete v Toskani.

9. Napolnite kuhinjo z rastlinami-

Foto: The Kitchn/Reproduction / Casa.com

Toskana je znana po rumenih in rdečih zgradbah. Toda bujni oljčni nasadi, veličastne ciprese in prostrani vinogradi so tisto, zaradi česar je toskansko podeželje resnično ikonsko.

Torej, okrasite svojo kuhinjo z nekaj dotiki zelenja. Investirajte v oljko, gojite zeliščni vrt zunaj vašega okna ali napolnite svoj prostor s svežim cvetjem.

10. Vzemite starodavni otok-

Foto: STYLE DE VIE/Reprodukcija / Casa.com

Toskanske kuhinje so bolj rustikalne kot popolne. Zato ne hodite v trgovino za svojim pohištvom. Zgrabite staro mizo na bolšjem sejmu in pustite, da vaši kuhinji kot majhen otok doda domač čar.

11. Napolnite svojo paleto s toplimi barvnimi poudarki-

Foto: GOLE KUHINJE/Reprodukcija / Casa.com

Ko polnite svojo kuhinjsko paleto, se ne bojte igrati. Toskanske kuhinje lahko napolnite z zemeljsko nevtralnimi barvami. Toda živahne barve – kot so zlato rumene in rjasto rdeče – so prav tako dobrodošle kot peščeno bež in bogato rjave.

12. Zgradite opečni lok-

Foto: CHARBONNEAU INTERIERS/Reprodukcija / Casa.com

V Toskani so oboki povsod. Za resnično dramatičen učinek zgradite lok med svojo kuhinjo in jedilnico in ga obložite z zemeljskim materialom – kot je opeka, kamen ali štukatura.

13. Obložite hrbtišče s kamni-

Foto: LINDSEY BROOKE DESIGN/Reprodukcija / Casa.com

Poskrbite, da bo vaša kuhinja videti rustikalno toskansko, tako da zamenjate ploščice za ozadje s kamni za ozadje. Odločite se za toplejši material, kot je apnenec, peščenjak ali travertin. Ker se ti kamni običajno uporabljajo v toskanski arhitekturi, bi se morali popolnoma prilegati vaši kuhinji.

14. Dajte svoji peči osebnost-

Foto: BREZČASNA KUHINJSKA OMARA/Reprodukcija / Casa.com

Kuhanje je velik del toskanske kulture. Zato se pripravite na uspeh in naredite svojo peč popolnoma veličastno. Obložite hrbtno ploščo vaše peči s klasičnim toskanskim marmorjem. Investirajte v rustikalno kuhinjsko napo.

15. Igrajte se s teksturiranimi ploščicami-

Foto: CROWN POINT CABINETRY/Reprodukcija / Casa.com

Ni nujno, da toskanski dekor zamaši vaš prostor. Na voljo je veliko izrezljanih keramičnih ploščic v enobarvnih in elegantnih barvah, kot sta bela in bež.

Te skromne ploščice lahko vaši hrbtni površini dodajo zemeljsko teksturo. In lahko prikimajo potiskanim ploščicam, priljubljenim v toskanskih in sredozemskih domovih, ne da bi vaši kuhinji dodali barvo.

16. Uporabljene steklenice spremenite v svetilke-

Foto: MAITLAND & POATE/Reprodukcija / Casa.com

Noben toskanski obrok ni popoln brez malo vina. In tudi če si ne želite natočiti kozarca rdečega vina, se lahko poklonite številnim toskanskim vinogradom tako, da prazne vinske steklenice spremenite v rustikalne svetilke.

17. Spremenite svoje osnovne stvari v dekoracijo-

Foto: BECCA INTERIORS/Reprodukcija / Casa.com

Toskanski dizajn je precej pragmatičen. Zato naj vas ne bo strah pustiti pribor na pultu. Zelišča, kuhinjske krpe, ponve in olja lahko delujejo kot dekoracija, če jih postavite v kote ali lepo razporedite na kuhinjske police.

18. Napolnite svoj prostor z umetnostjo-

Foto: GOLE KUHINJE/Reprodukcija / Casa.com

Toskana nima le bogate kulinarične zgodovine. Tu so tudi Firence – tam, kjer se je začela renesansa. Zato kuhinjskih polic ne obložite samo z začimbami, olji in kuhinjskimi pripomočki. jih oblecite s slike in risbe tudi.

19. Sprejmite neformalno postavitev kuhinje-

Foto: STARODAVNE POVRŠINE/Reprodukcija / Casa.com

Vaša toskanska kuhinja ne bi smela biti samo lepa – morala bi vas podpirati, ko pripravljate, kuhate in uživate v obrokih. Oblikujte svojo kuhinjo z mislijo na svojo prihodnost. Izberite otok, ki vam omogoča prilagodljivo zabavo.

Izberite način shranjevanja, pri katerem so vaše stvari, ki jih morate imeti, na dosegu roke, in dajte prednost rustikalnim, praktičnim kosom pred nefunkcionalnim pohištvom in dekorjem.

20. Pustite okna na stežaj odprta-

Foto: AMY BARTLAM/Reprodukcija / Casa.com

Eden najlepših delov toskanskih domov? Ponavadi imajo dovolj notranjih/zunanjih prostorov. In čeprav ne želite porušiti ene od kuhinjskih sten, lahko svež zrak spustite tako, da pustite okna na stežaj odprta.

Ta izbira se morda zdi ležerna, vendar bo spremenila vzdušje vaše kuhinje: uživajte v vetriču, ki prihaja skozi okno, ko boste naslednjič kuhali, in počutili se boste poneseni v Italijo – tudi če ni blizu.

* Prek Moje domene

About the author

moblessing

Leave a Comment