FASHION

Biti vplivnež je nova moda za mlade. Vendar obstaja temna stran

Written by moblessing

Anketa, izvedena leta 2019, je pokazala, da bi bili otroci raje YouTuberji kot astronavti. Sprožilo je veliko vprašanj o »otrokih današnjega časa«.

Ni presenetljivo, da želijo mladi – v Združenem kraljestvu jih je 1,3 milijona – zaslužiti z ustvarjanjem vsebin na družbenih medijih.

Trg vplivnežev je bil leta 2021 vreden okoli 13,8 milijarde dolarjev, znana imena, kot sta Zoella in Deliciously Ella, pa okoli 4,7 milijona dolarjev oziroma 2,5 milijona dolarjev. Približno 300.000 ljudi, starih od 18 do 26 let, že uporablja ustvarjanje vsebin kot edini vir dohodka.

Življenjski slogi, ki jih oglašujejo na družbenih medijih, so privlačni, toda ali vplivajo na uspešno karierno pot?

Pod bleščečo zunanjostjo se skriva neenakost plač zaradi negotovega dohodka, spola, rase in invalidnosti ter težave z duševnim zdravjem.

Nina Willment je iskala potovalne vplivneže in ustvarjalce vsebin ter opazil nekatere negativne vplive te kariere, kot pojasnjuje za Pogovor.

Uspešni vplivneži bodo prvi poskrbeli, da bo kdorkoli lahko del industrije. Molly Mae Hague je bila kritizirana, ker je rekla, da vsi “imeti enakih 24 ur na dan«, saj v resnici le malo ljudi »lahko« finančno uspe kot vplivneži.

Brooke Erin Duffy, strokovnjakinja za ekonomijo družbenih medijev, proučuje kariere modnih blogerjev, lepotnih vlogerjev in stilistov.

V svoji knjigi “(Not) Getting Paid To Do What You Love” je odkrila veliko razliko med tistimi, ki se jim kariera vplivnežev zdi donosna, in drugimi.

Za večino ljudi, ki poskušajo biti vplivneži, to pogosto postanejo projekti ustvarjanja vsebin brezplačno delo za poslovne znamke.

V poročilu iz aprila 2022 je odbor za digitalni parlament, kulturo, medije in šport (DCMS) razliko v plačah opredelil kot ključno težavo v industriji ustvarjanja spletnih vsebin.

Obstajajo razlike v plačah glede na spol, raso in invalidnost. Poročilo DCMS se je sklicevalo na študijo skupine MSL iz leta 2020, globalnega podjetja za odnose z javnostmi, ki je ugotovila 35-odstotno rasno razliko v plačah med belih in črnih vplivnežev.

Adesuwa Ajayi je sodeloval z AGM Talent in ustvaril Instagram račun z imenom Influencer Pay Gap, da bi poudaril te razlike.

Račun je platforma, kjer vplivneži anonimno delijo zgodbe o svojih izkušnjah sodelovanja z blagovnimi znamkami.

poleg rasne razlikeje račun razkril tudi razlike v plačilu med invalidi in LGBTQ+ vplivneži.

Poročilo DCMS je tudi opozorilo na “široko razširjeno pomanjkanje podpore in zaščite v zadevah zaposlovanja”. Večina vplivnežev je samozaposlenih, pogosto z neskladnimi dohodki in pomanjkanjem zaščite, ki prihaja z zaposlitvijo za nedoločen čas – kot je pravica do dela. bolniško in regres.

Tveganja samozaposlenih delavcev so v industriji vplivnežev še večja zaradi odsotnosti industrijskih standardov in slabe preglednosti plač.

V tej karieri so delavci pogosto prisiljeni oceniti lastno vrednost in določiti honorarje za svoje delo.

Posledično ustvarjalci vsebin pogosto podcenjujejo svoje ustvarjalno delo in mnogi na koncu delajo zastonj.

Alice Carqueja, ZAP //

About the author

moblessing

Leave a Comment