FASHION

Praktični vodnik: 10 nasvetov za bolj trajnostno porabo mode – revija Marie Claire

Written by moblessing

Kako bolj trajnostno porabiti modo (Foto: Karina Tess/Unsplash)

10 nasvetov, kako bolj trajnostno porabiti modo (Foto: Karina Tess/Unsplash)

Ni dovolj, da pogledamo trend sezone, kakovost oblačil, ceno in kaj gre. Trajnost je temeljni steber pri odločanju, ali kupiti – ali ne – nov kos. Če ljudje spreminjajo način uživanja mode, je na drugi strani vse več blagovnih znamk res zaskrbljenih za pravičnejšo in ekološko pravilnejšo proizvodno verigo, poročila o družbeno-okoljskem vplivu pa so postala zahteva. Ko gre za porabo, lahko majhne kretnje naredijo razliko. In tisti stari kliše ne bi mogel biti bolj aktualen: manj je več. Poglejte, kje začeti.

1. Naj se prilagodi

Normalno je, da se telo občasno spremeni – in tudi okus. Da se ne bi poslovili od tistega kosa, ki lahko traja vse življenje, je lahko vaš najboljši prijatelj dober strokovnjak za šivanje. Vredno je prilagoditi pas, namestiti manšeto na rob najbolj tradicionalnih hlač, da bi dobil posodobljen videz, popraviti podlogo jakne, ki se je strgala, preoblikovati plašč v suknjič …

2. Kupujte v varčni trgovini

Najbolj trajnostna oblačila so tista, ki že obstajajo. Zato je pomikanje za rabljena oblačila odlična možnost, ki lahko prinese veliko najdbo in prihranke. Ta zaželena torba bo stala veliko manj, ker je že imela lastnika. Obstajajo platforme in trgovine za nakup in prodajo za vse okuse in niše. Od tistih, ki so specializirani za luksuzne znamke, kot je npr ena etiketa, gringa in trash chicki imajo široko paleto blagovnih znamk, kot so bolan in izmenjavoin celo tiste, specializirane za desetletja, kot so Nova divizijaki prinaša starinsko brazilsko modo iz 80. in 90. let prejšnjega stoletja v trgovino v Copanu v São Paulu in Moja babica je imela, tudi v São Paulu, z oblačili in dodatki vseh časov na svojih regalih med drugim. Usposobite tudi svoje oči, da boste našli prave zaklade na dobrodelnih bazarjih v vašem mestu.

Študija, ki jo je izvedla Boston Consulting Group (BCG), vodilno svetovno svetovanje o strategiji in modnem segmentu, v partnerstvu z Enjoei o seminova modi v Braziliji, ocenjuje, da se lahko trg rabljenih modnih izdelkov poveča od 15 do 20 % , ki bo do leta 2030 presegla vrednost trga hitre mode. Raziskava tudi razkriva, da je 56 % Brazilcev izjavilo, da je že opravilo vsaj eno transakcijo (nakup ali prodajo) rabljenih predmetov.

3. Prenos

Poleg nakupovanja v varčnih trgovinah je tudi prodaja velik zalogaj, da moda kroži, počistite svojo garderobo s tistim, kar trenutno ni smiselno v vašem videzu in zaslužite nekaj denarja. Drug zabaven predlog, ki ga lahko odpustite, je, da organizirate popoldansko pijačo ali čaj s prijatelji, da spremenite videz. In seveda darovanje oblačil v dobrodelne namene, kar je dobro za vas, drug za drugega in za planet.

Če obleke ne nosite eno leto, jo posredujte naprej (Foto: Tobias Tullius/Unsplash)

Če obleke niste nosile eno leto, je čas, da jo posredujete naprej (Foto: Tobias Tullius/Unsplash)

4. Vedite, kdaj darovati

Vsakdo ima tisti kos, ki ima rojstni dan, sedi v omari in ostaja vprašanje: “Kaj pa, če ga želim nekega dne nositi? Mogoče …” Če želite rešiti to težavo, si določite rok za posredovanje. Če na primer artikel ostane nedotaknjen več kot eno leto, je verjetnost, da bo izbran, majhna. Konec koncev so minili vsi letni časi in ni bilo priložnosti za nošenje oblačila.

5. Podprite trajnostne blagovne znamke

Bodite pozorni na izvor delov, porabite denar za blagovne znamke, ki zakonito skrbijo za trajnostno verigo, od surovin do delovnih pogojev zaposlenih, in cenite lokalno proizvodnjo. Kupite oblačila iz ekološkega bombaža, naravno barvanega in pridobljenega iz ostankov tkanja in prejšnjih zbirk.

Stilist Giu Romano je izdelal kapsulno kolekcijo z ostanki tkanin iz tkanja (Foto: Vinicius Vasconcellos)

Stilist Giu Romano je izdelal kapsulno kolekcijo z ostanki tkanin iz tkanja (Foto: Vinicius Vasconcellos)

6. Organizirajte omaro

Kolikokrat ste že odprli natrpano omaro in pomislili: ‘Nimam kaj obleči’. Pred nakupom je nujno urediti omaro, da si lahko ogledate vse, kar se uporablja, stanje kosov in naredite analizo, kaj je potrebno prilagoditi ali je bilo pozabljeno v zadnjem delu predala. Pojdite na testiranje in odkrijte razporeditev, ki vam najbolj ustreza: ločite kose po sezoni, barvi, vrsti oblačil. Enaki obešalniki in organiziranje niš olajšajo ogled vsega, kar imate.

7. Najem

Obleke za družice ali obleke za zabavo s črno kravato so dober primer predmetov, ki jih boste oblekli zelo redko, morda le enkrat. Za posebne dogodke je predlog najem oblačil in torb v trgovinah in platformah, ki delujejo s tovrstno skupno in urejeno garderobo.

8. Stavite na vsestranskost

Športni trend, ki se udobje športnih oblačil za vse čase dneva, se je okrepil na vrhuncu pandemije in ne kaže znakov, da bi kmalu izginil. Vlaganje v kos, ki ga lahko nosite s sejma na ples ali iz telovadnice na delo, je odlična naložba. Udobje je postalo predpogoj, ko se morate obleči, ne pa ven v pižami. Športna jakna ali športne hlače z izboklino je nekaj idej za vsestranski kos.

Bodite pozorni: oglejte si koledar tednov mode 2022

9. Posodobite videz z nekaj dobrimi kosi

Namesto da bi kupili vse bluze in čevlje sezone, investirajte v en sam kos na sezono, ki bo vaš videz posodobil s trendom trenutka in se ujemal s tistim, kar že imate v svoji garderobi. Ne pozabite, da je manj več.

10. Ohranite oblačila dobro
Pranje in sušenje kosov po navodilih na etiketi ter pošiljanje v pralnico, kadar je to potrebno, so osnovni nasveti, ki bodo vašim najljubšim kosom podaljšali življenjsko dobo.

À La Garçonne (Foto: Zé Takahashi)

Stavite na dober kos na sezono, da posodobite svoj videz, kot je jakna À La Garçonne (Foto: Zé Takahashi)

About the author

moblessing

Leave a Comment