DECORATION DESIGNS

Kako skrbeti za rastline pozimi

Written by moblessing-

Foto: Beards & Daisies/Gardeningetc / Casa.com

Pomembno je vedeti poskrbite za rastline pozimi, ne glede na to, ali ste mati ali oče le nekaj lončkov ali notranjega vrta. Vaše zelene hčerke morda v hladnejših mesecih zaostajajo v rasti, vendar jih še vedno potrebujejo nego, da bodo ostale zdrave.

Seveda obstaja veliko lepih idej za zimski vrt za poustvarjanje na prostem. Toda dodajanje zelenja v notranjost hiše pomeni, da lahko uživate v vseh prednostih vaših rastlin v toplini vašega doma.

In ne gre le za vse police, vredne Instagrama, ki jih lahko ustvarite – raziskave kažejo, da lahko sobne rastline delajo čudeže za naše duševno in fizično počutje.-

Foto: Huffpost/Reproduction/Casa.com

Zaenkrat tako dobro. Toda v tem letnem času je ključnega pomena vedeti, kako pravilno skrbeti za rastline pozimi, da bodo lahko uspevale. Na srečo imamo vse nasvete, ki jih potrebujete.

strokovne nasvete

Od pogostosti zalivanja do najboljšega mesta za njihovo namestitev, naši nasveti bodo poskrbeli, da bodo vaše rastline v tej sezoni videti najboljše.

1. Redno obrezovanjeŽenska s škarjami odstrani razpadajoči list iz kavčukovca.

Ženska s škarjami odstrani razpadajoči list iz kavčukovca.

Foto: lucentius/iStock/Getty Images / Casa.com

Nekatere izmed sobnih rastlin, ki jih je najlažje gojiti, so klorofitum, fikus benjamina, okrasni bršljan, praprot, mečarica, mirna lilija in munguba.

S pomočjo dobrih škarij za obrezovanje, redno odrežite vse rjave liste in slepe ulice (zlasti pri mladih cvetočih rastlinah). To ne bo le izboljšalo videza, ampak bo tudi pomagalo preprečiti bolezen.-

Foto: Erik Mclean/Pexels / Casa.com

In ko govorimo o ohranjanju zdravja, ne pozabite paziti na škodljivci, ki imajo radi udobne domove s centralnim ogrevanjem. Vsak teden preverite liste in jih očistite, če kaj najdete, ali uporabite organsko pršilo.

2. Veliko naravne svetlobe-

Foto: Nick Pope/Future/Gardeningetc/Casa.com

“Popoldanska tema je nekaj, kar nihče ne mara pozimi,” pravi Jo Lambell, ustanoviteljica Beards & Daisies – vključno z njenimi sobnimi rastlinami. Ko se dnevi krajšajo, prestavite svoje sobne rastline tja, kjer lahko uživajo največja razpoložljiva naravna svetloba. Večina raje je svetla, a posredna.

Brisanje listov z mehko, vlažno krpo odstrani tudi prah in umazanijo, kar jim pomaga, da čim bolj izkoristijo dnevno svetlobo.

“Morda boste ugotovili, da vaše rastline potrebujejo dodatne vire svetlobe za uspevanje,” dodaja Jo. “Razmislite o dodajanju a LED luč.”

3. Konstantna temperatura-

Foto: Beards & Daisies/Gardeningetc / Casa.com

“Vklopiti centralno ogrevanje ali ne? To je vedno sporna tema v domovih in pisarnah – in tudi sporna točka za rastline,” pravi Jo Lambell.

“Tako reže za centralno ogrevanje kot radiatorji ustvarjajo suh zrak, ki lahko moti tropske rastline, ki uspevajo v vlažnih razmerah. Poskrbite, da vaše rastline ne bodo nameščene blizu njih, in razmislite o dodatnih načinih, kako dopolniti njihove potrebe po vlagi.”-

Foto: SARA TOUFALI/Moja domena / Casa.com

Prav tako se ne marajo prehladiti. Postavitev rastlin ob oknu se morda zdi logična rešitev za zadovoljitev njihovih potreb po naravni svetlobi, vendar je zanje ponoči lahko premrzlo.

To še posebej velja, če so ujeti za zaprtimi zavesami, saj bo tam ujet hladen zrak. Če želite to rešiti, jih preprosto premaknite vsak večer in jih naslednje jutro postavite nazaj.

Na splošno bodo rastline nekje bolj zadovoljne konstantna temperaturastran od neposrednih virov toplote in prepiha.

4. Povečajte vlažnostMlada ženska, ki skrbi za rastline v majhni trgovini

Mlada ženska, ki skrbi za rastline v majhni trgovini

Foto: Westend61/Getty Images / Casa.com

Eden najboljših in najpreprostejših načinov za povečanje vlažnosti vaših rastlin je njihovo škropljenje. Pozimi to počnite vsakih nekaj dni s toplo vodo, da se izognete toplotnemu šoku.

Postavite jih lahko tudi v vlažen gramoz, kar pomaga ohranjati tudi zdrave korenine. In Jo Lambell predlaga, da svoje rastline združite v skupine, saj zadržujejo vlago med listi.

Če imate kopalnico z veliko naravne svetlobe, je lahko dobra možnost, da jih premaknete. Tudi kuhinje so na splošno bolj vlažne.

5. Zmanjšajte gnojenje-

Foto: Kara Riley/smreka / Casa.com

Morda mislite, da bi jim gnojenje rastlin lahko dalo koristno spodbudo v zimskih mesecih, toda za sobne rastline je najbolje, da odložite.

“Z zmanjšano rastjo v temnejših mesecih lahko gnojilo dejansko povzroči kopičenje soli in mineralov v tleh,” pravi Jo. “Počakajte na ponovno uvedbo spomladi.”

pogostost zalivanjaroko z vodo lahko zalivanje sobnih rastlin na okensko polico

roko z vodo lahko zalivanje sobnih rastlin na okensko polico

Foto: Carol Yepes/Moment/Getty Images/Casa.com

»Mnoge sobne rastline gredo skozi obdobje zimskega mirovanja – pomislite na to, da gredo v hibernacijo in po poletni rasti dobro počivajo,« pojasnjuje Jo.

“To pomeni, da se bo njihova rast v hladnejših mesecih upočasnila in ne bo potreboval toliko vodePravzaprav je preveliko navdušenje nad zalivanjem pogosta napaka, zaradi katere lahko gnijejo – in to velja tudi za zunanje rastline.-

Foto: Alonda Baird/smreka / Casa.com

Zalivajte jih šele, ko je zgornjih 5 cm zemlje suhih na dotik, svetuje Jo. “In ko se hidrirate, ne uporabljajte hladne vode, saj jih lahko poškoduje – namesto tega uporabite vodo sobne temperature.”

Katere rastline potrebujejo posebno pozornost pozimi?-

Foto: Vrtnarska opravila/Razmnoževanje / Casa.com

Izjema od pravila zmanjšanja gnojil in vode so rastline, ki rastejo ali cvetijo: običajno afriške vijolice, orhideje ali ciklame.

Potrebovali bodo občasno hranila in vlago, vendar vedno preverite navodila, saj imajo nekatera, kot so orhideje in citrusi, posebna gnojila, ki so široko dostopna na spletu.

* Preko vrtnarstva itd.

About the author

moblessing

Leave a Comment