TOURISM

Živel pred 18 milijoni let. V Keniji so odkrili dve novi vrsti malega krokodila

Written by moblessing

Raziskovalci so odkrili dve novi vrsti “velikanskih” malega krokodila, ki sta romala po planetu pred 18 milijoni let in sta morda požrla naše človeške prednike, poroča Daily Mail.

Sodobni mali krokodili redko presegajo dolžino štiri ali pet metrov, vendar naj bi odkrili velikanski mali krokodili zrasli do 12 metrov.

Analiza vzorcev iz kenijskih muzejev

Znanstveniki z Univerze v Iowi so od leta 2007 pregledali številne starodavne primerke krokodilov v kenijskih muzejih v Nairobiju, poroča časnik.

“To so bili največji plenilci, s katerimi so se srečali naši predniki,” je dejal profesor Christopher Brochu, avtor študije.

Raziskovalci so poročali o odkritju Kinyang mabokoensis in Kinyang tchernovi v začetku tega meseca v The Anatomic Record. “Bili so oportunistični plenilci, tako kot današnji krokodili,” je dejal Brocho.

Kinyang bi lahko živel v delih današnje Kenije od začetka do sredine miocena. Študija kaže, da so bile opice iz starega sveta v tistem času tarče velikanskih pigmejskih krokodilov.

Ti krokodili so tesno povezani s pigmejskimi krokodili, ki so prisotni v srednji in zahodni Afriki, s svojim kratkim, globokim nosom in velikimi stožčastimi zobmi kljub majhni razliki v njihovi obliki.

Živela je tri milijone let

Odkritje nove vrste pride po analizi lobanje Kinyangovega primerka. Raziskovalci so našli dokaze, da so bili ogromni plazilci aktivni približno tri milijone let, medtem ko so bila območja, na katerih so živeli v vzhodni Afriki, večinoma gozdnata.

Vendar se je zdelo, da sta obe vrsti skrivnostno izumrli ob koncu toplega obdobja pred približno 15 milijoni let.

Brochu meni, da so podnebne spremembe zmanjšale količino padavin v regiji in so bujne gozdove nadomestile s travniki in mešanimi savanami.

Raziskovalci menijo, da so krokodili gozdove uporabljali za lov in preživetje, zato jim je bolj suha pokrajina oteževala preživetje.

Raziskovalci niso mogli natančno določiti, kdaj so živali izumrle, saj obstaja vrzel v fosilnem zapisu med Kinyangom in drugimi krokodilskimi linijami, ki so se pojavile pred približno 7 milijoni let.

V Gabonu so leta 2008 odkrili novo vrsto malega krokodila, katerega DNK se razlikuje od drugih krokodilov in ga odlikuje oranžna barva. Živi v jamah in se prehranjuje s ščurki in netopirji.

Krokodil je fascinantno bitje amfibijske narave, trdne narave in hudega nagona. Aligatorji lahko plezajo po drevesih, kot to počneta ameriški aligator ali aligator iz Mississippija. Znanstveniki verjamejo, da krokodili plezajo na drevesa, da bi uživali na soncu. Fotografije, posnete leta 2013 v Kostariki, kažejo skupino metuljev, ki lebdi okoli Tamsakovih oči, kot da bi pili njegove solze.

Krokodilova pljuča mu omogočajo, da ostane pod vodo do 6 ur v primeru plavanja in dva dni v primeru počitka.

About the author

moblessing

Leave a Comment