TOURISM

Kako so ljudje spremenili akustično pokrajino oceana?

Written by moblessing

Raziskovalci KAUST predstavljajo predloge za zmanjšanje tveganja hrupa za morsko življenje

»Ljudje so spremenili zvočno pokrajino oceana; Njihovo vedenje utiša razločen zvok morskih bitij, ki ga uporabljajo za interakcijo s svojim okoljem, kar zahteva alarm. Tako sta profesor Carlos Duarte, ugledni profesor morskih znanosti na Univerzi za znanost in tehnologijo kralja Abdulaha (KAUST) in njegova raziskovalna skupina povzela prizorišče, potem ko je dokumentirala prepričljive dokaze v več kot 10.000 raziskovalnih člankih, ki pojasnjujejo vpliv človeškega hrupa na živali in morskih ekosistemov po vsem svetu, od nevretenčarjev do kitov, s preučevanjem več ravni vedenja do fiziologije in pridobivanjem rezultatov najstrožjih kvantitativnih študij o obsegu tega učinka.

Vemo, da oceani pokrivajo dve tretjini zemeljske površine, so sestavni in bistveni sestavni del ekosistema in so ključnega pomena za trajnostni razvoj. Danes pa se sooča s pomembnimi izzivi in ​​grožnjami, ki jih je ustvaril človek, ki vplivajo na morsko in obalno biotsko raznovrstnost, vključno z beljenjem koral, zakisanjem oceanov, ribištvom in podvodnim hrupom ter globalnim segrevanjem.

Glede na raziskave znanstvenikov in poročila Združenih narodov se naši oceani zaskrbljujoče hitro poslabšajo zaradi človeških dejavnosti, ki vplivajo na sposobnost preživetja morskih habitatov glede na kakovost in temperaturo vode, zdravje morskega življenja in stalno razpoložljivost morske hrane. To posledično vpliva na izkoreninjenje revščine, gospodarsko rast, trajnostno preživetje in zaposlovanje, globalno varnost preskrbe s hrano, zdravje ljudi in podnebne ureditve.

Pomen zvoka za življenje

Zvok je zelo pomemben za številne morske živali in igra ključno vlogo pri komunikaciji, navigaciji, orientaciji, hranjenju in odkrivanju plenilskih vrst. Poročilo, ki so ga izdali Združeni narodi leta 2012, je pokazalo, da se je hrup, ki ga povzroča človek, v morskem okolju v zadnjih skoraj 100 letih znatno povečal zaradi povečanja človekove rabe oceanov in raznolikosti teh uporab.

Poročilo navaja, da značilne lastnosti podvodnega zvoka in omejitve drugih čutil, kot so vid, dotik, okus in vonj v morskem okolju v smislu obsega in hitrosti prenosa signala pomenijo, da je zvok prednostni zaznavni medij za veliko odstotek morskih živali. Skoraj vsi morski vretenčarji so do neke mere odvisni od zvoka za izvajanje širokega spektra bioloških funkcij. Morski sesalci uporabljajo zvok kot primarno komunikacijsko in podvodno zaznavanje, saj pošiljajo zvoke, s katerimi sporočajo o prisotnosti nevarnosti, hrane ali živali iste ali druge vrste ter nakazujejo svojo lokacijo, identiteto, reproduktivni status oz. ozemlju. Številne druge morske vrste so redno odvisne od zvoka, vključno s kostnimi ribami in nevretenčarji.

Ribe uporabljajo zvok za navigacijo, izbiro habitata, parjenje, izogibanje plenilskim vrstam, odkrivanje plena in komunikacijo. Oslabitev sposobnosti rib, da slišijo biološko pomembne zvoke, lahko moti te kritične funkcije.

oceanski hrup

Od industrijske revolucije so ljudje prispevali k temu, da so planet in zlasti oceani postali bolj hrupni. Ker: tovorne ladje, vojaška uporaba, potresne raziskave, vrtanje za nafto in plin, sonarno kartiranje oceanskega dna, obalna gradnja, pa tudi vetrne elektrarne.

Globalno segrevanje bi lahko dodatno spremenilo „oceansko akustično pokrajino“; Taleča se Arktika odpira več ladijskih poti ter spreminja vzorce vetra in padavin.

Vendar pa področje spreminjanja akustične pokrajine oceanov ni prejelo svojega deleža svetovne pozornosti v smislu študij, raziskav in dokumentacije, kljub večkratnim pozivom Združenih narodov, da je treba dvigniti raven prizadevanj in upravljanja, da bi močno spodbujati ozaveščenost o tem vprašanju in sprejeti ukrepe za zmanjšanje učinkov hrupa, ki ga povzroča človek, na raznolikost morske biologije.

“Raziskave o tem vprašanju potekajo že skoraj 50 let, a to je čas,” pravi Duarte, glavni avtor članka o antropocenski oceanski akustični pokrajini, ki je bil februarja 2021 uvrščen kot najbolj priljubljen znanstveni članek, objavljen po vsem svetu. Prvi je tam, kjer se zberejo in sistematično ovrednotijo ​​vsi razpršeni dokazi.”

Duarte izraža svoje začudenje nad kontrastom med bogastvom dokazov in splošnim zanemarjanjem problema v znanstvenih razpravah in oblikovanju politik.

Od 538 skrbno izbranih prispevkov jih je 90 odstotkov razkrilo pomembne učinke človeških zvokov na morske sesalce, 80 odstotkov pa jih je odkrilo na ribe in nevretenčarje, kot so meduze. “Še vedno je vrzel v našem razumevanju učinkov na ‘potapljaške ptice’, ki jih odlikuje sposobnost, da se potapljajo v globine vode v iskanju hrane, in ‘morske želve’,” pojasnjuje Duarte.

Pomorski promet je tudi razširjen problem, saj povzroča velik hrup, ki ovira gibanje morskih organizmov, jim onemogoča iskanje hrane in medsebojno komunikacijo ter omejuje sposobnost malih rib, da se naučijo izogibati plenilcem. Posebej zaskrbljujoč je bil učinek hrupa na ličinke, ki se poskušajo preseliti v primerna habitata. “Če se ličinke ne morejo preseliti v svoj habitat, bodo verjetno umrle od lakote ali bodo pojedene,” pojasnjuje Duarte.

Zaradi onesnaženja s hrupom so se številna morska bitja prisiljena preseliti iz svojih naravnih habitatov, čeprav pobeg ni vedno možnost, zlasti za vrste, ki živijo v posebnih območjih, kot je ogroženi delfin Maui, ki je najredkejši in najmanjši znani delfin. podvrsta delfinov na svetu.

Znanstvene rešitve

Leta 2020, ko je bila zaradi pandemije Covid-19 uvedena globalna zapora, se je raven hrupa ladijskega prometa zmanjšala za 20 odstotkov, medtem ko so delfine in morske pse opazili plavati v prej natrpanih plovnih poteh. “To je obetaven dokaz o skoraj takojšnjem odzivu na morsko življenje z ublažitvijo učinkov hrupa, ki ga povzroča človek,” pravi Duarte.

Po Duartejevem mnenju temni globok ocean velja za zelo oddaljen ekosistem, tudi po morskih znanstvenikih, vendar je akustično povezan sistem in nanj močno vpliva večina človeškega hrupa, ki se pojavlja na njegovi površini, tudi v globinah do 1000 metrov. , in ni dvoma, da je ublažitev učinkov hrupa Posledično človeške dejavnosti na morsko življenje ključno za ohranjanje oceanov. Nadaljuje: “V tej študiji, ki jo je vodil KAUST, smo identificirali številne enostavne in izvedljive ukrepe za zmanjšanje človeškega hrupa in hrupa v oceanskih ekosistemih, s ciljem obnoviti morsko življenje in ohraniti oceane.”

Raziskovalci poudarjajo več načinov za zmanjšanje hrupa, kot so: uporaba reaktivnih tehnologij pri oblikovanju ladij, ki zmanjšujejo hrup in vibracije, zmanjšujejo hitrost ladijskega prometa, opremijo čolne s tišjimi propelerji in uporabljajo plavajoče vetrne turbine. Kar zadeva dejavnosti potresnih poskusov, vrtanja in raziskovanja pod morsko gladino, predstavlja sistem pregrade z zračnimi mehurčki obetavno tehnologijo, ki temelji na širjenju zračnih mehurčkov po delovnem območju, da se tvori nizkofrekvenčna pregrada, ki deluje na zmanjšanje zvoka.

Duarte pravi, da bodo spremembe in nadgradnje ene desetine najbolj hrupnih čolnov, skupaj z boljšimi propelerji, prinesle široke koristi. Vendar pa so morski ekosistemi in onesnaževanje s hrupom nadnacionalno vprašanje, kar pomeni, da rešitve zahtevajo zavezujoče mednarodne sporazume za ponovno vzpostavitev trajnostnega oceanskega gospodarstva.

Treba je omeniti, da je profesor Carlos Duarte ugledni profesor morskih znanosti. Od avgusta 2021 je bil uvrščen kot eden vodilnih svetovnih morskih biologov na podlagi števila citatov v znanstvenih revijah za svoje raziskave, glede na Scopus, zbirko podatkov, ki vsebuje povzetke in reference iz člankov, objavljenih v strokovnih recenziranih akademskih revijah Elsevier. Prestižen založnik akademskih revij.

Duarte je bil tudi imenovan v Kraljevo špansko akademijo znanosti, ustanovljeno leta 1847 za spodbujanje sodelovanja med znanstveniki, kot tuji dopisnik. Kot morski raziskovalec je bil Duarte najbolj znan po svoji sposobnosti dela v vseh podnebjih, od tropskih morij do polarnih voda. Je tudi član odbora na visoki ravni za trajnostno oceansko gospodarstvo; To je 14-članski organ, ki ga pooblastijo Združeni narodi, da določi agendo za trajnostne oceanske dejavnosti.


About the author

moblessing

Leave a Comment