TOURISM

»Opozorila« rib in koralnih grebenov … Amerika prisluškuje morskemu svetu!

Written by moblessing

»Opozorila« rib in koralnih grebenov … Amerika prisluškuje morskemu svetu!


Petek – 18. Dhu al-Qi’dah 1443 AH – 17. junij 2022 AD


Kit, ki plava na površini vode (AP)

Washington: Asharq Al-Awsat Online.

Zvok ladijskih in podmorskih sonarjev ima uničujoče učinke na kite, kar je eden od razlogov za njihovo nasedanje na plažah, saj povzroča zmedo odmevov samih kitov, navaja poročilo, ki ga je objavil BBC.
Medtem ko je omrežje navedlo, da bo ta tehnologija »neprijaznih kitov« kmalu imela tekmeca, je vodja projekta pri ameriški vojaški raziskovalni agenciji »DARPA« Lori Adornato izrazil prepričanje, da »lahko zaznamo podmornice tako, da smo bolj pozorni na naravni zvok kot detonacijski impulzi Sonar.
Adornato je pojasnil, da “trenutno ves ta naravni zvok obravnavamo kot hrup v ozadju ali motnje, ki jih poskušamo odstraniti”, je vprašal: “Zakaj ne bi izkoristili teh zvokov in preverili, ali lahko najdemo signal?”
Po poročanju BBC-ja je Adornatov projekt Persistent Aquatic Life Sensors (Pals) namenjen poslušanju morskih živali kot načina za odkrivanje podvodnih groženj.
Po navedbah omrežja trenutne sonarne boje, spuščene iz zraka, ki jih vojska uporablja za odkrivanje sovražnikovih dejavnosti pod vodo, delujejo le nekaj ur na majhnem območju zaradi omejene življenjske dobe baterije. Po drugi strani pa lahko program PALZ pokriva široko območje več mesecev, za spremljanje obal in podvodnih kanalov pa je mogoče zagotoviti polkonstantno metodo.
Adornato je dejal, da so organizmi, ki živijo na grebenih, na katere se je mogoče zanesti, da ostanejo na enem mestu, verjetno najboljši stražarji. Zato moramo poskrbeti, da bodo ta živa bitja vedno tam.
Bales sponzorira več ekip, ki raziskujejo različne pristope z uporabo različnih vrst koral.
Lauren Cherubin, vodilna raziskovalka skupine Grouperguard na Univerzi Florida Atlantic, je ugotovila, da je rib, ki lahko tehtajo do 300 kilogramov, v vodah ZDA v izobilju in komunicirajo prek visoko, nizkofrekvenčnega udarca, da bi odvračale vsiljivce.
Cherubin je govoril o kirnji, ki lahko poleg posebnih opozorilnih klicev vsiljivcem in plenilcem pošilja zvoke dvorjenja, da pritegne klice, ki ogrožajo prijatelje, ko stojijo na območju, in druge zvoke, katerih cilj ostaja dvoumen.
“Ekipa se osredotoča na opozorilne klice med ribami, kot je poslušanje psa čuvaja, ki laja na vsiljivce,” je dejala. Ker jih ni enostavno razlikovati, je ekipa nalogi dodelila algoritme strojnega učenja. Usposabljanje je potekalo s poslušanjem kataloga tisočih posnetkov, tako da so člani delovne skupine lahko razlikovali in razvrščali komunikacijo skupine.
Pogovori o prisluškovanju rib se morda zdijo nenavadni, a je po mnenju mreže ravno nasprotno, saj je delo, ki ga izvaja ekipa “Palz”, zelo podobno tradicionalnemu protipodmorniškemu sonarju, vendar v napredni obliki. “Poskušamo zaznati odmeve, ki jih naredijo kozice, ko zaslišijo sonar vozila, na enak način, kot običajni sonarski sistem zazna odmeve, ki jih ustvarijo njihovi viri,” je dejala Alison Laverre, znanstvenik iz Raytheona.


Amerika

Morsko življenje

ameriška vojska

About the author

moblessing

Leave a Comment