ANIMALS

Svetovni dan oceanov v slikah iz Trinidada in Tobaga · Global Voices

Written by moblessing

Sončni zahod nad Karibom, “Downdee Islands”, Trinidad. Fotografija Janine Mendes-Franco, uporabljena z dovoljenjem

Ciljajte na svetovni dan oceanov ste izbrali Združeni narodi uradno leta 2008, Praznuje se vsako leto 8. junijadvigniti svetovno zavest o pomenu oceanov za morsko in človeško življenje; Tako si prizadeva za boljšo zaščito zanj v okviru Cilji trajnostnega razvoja Združenih narodov.

Cilj 14 se osredotoča na ohranjanje in trajnostno rabo naših oceanovnaša morja in morski viri; Ker ona”[تقود] Globalni sistemi, zaradi katerih je Zemlja primerna za človeško življenje”:

Našo deževnico, pitno vodo, vreme, podnebje, obale, velik del naše hrane in celo kisik v zraku, ki ga dihamo, na koncu zagotavlja in uravnava morje.

Deževnico, pitno vodo, vreme, podnebje, obale, velik del naše hrane in celo kisik v zraku, ki ga dihamo, zagotavlja in uravnava morje.

Ta ključni cilj trajnostnega razvoja odraža dejstvo, da večino Zemlje sestavlja voda; Zato ljudje brez tega ne bi mogli preživeti. To še posebej velja za majhne otoške države v razvoju, kot so Karibi, ki so pogosto prve prizadete zaradi učinkov podnebnih sprememb, kot je npr. dvig morske gladine, In najbolj huda letna sezona orkanov v Atlantiku, beljenje koralonesnaženost obalnih voda, in prekomernega ribolova, Ogrevanje morske vode, ki povzroča preobilico alg. Takšna ekološka neravnovesja negativno vplivajo tudi na ribištvo v Karibih, medtem ko Nekatere regionalne vlade žrtvujejo krhke obalne ekosisteme zaradi gospodarske koristi za poslabšanje težave.

Aktivisti vedo InRegionalni okoljski voditelji Kakšni so pravzaprav izzivi?morda pa letos na svetovni dan oceanov (Kjer je cilj oživiti naše oceane) Opozoriti nas je treba na namen in lepoto teh oceanov, preden zares razumemo pomen timskega dela, ki je potrebno za njihovo uspešno obrambo.

Oceani, ki obkrožajo Republiko Trinidad in Tobago z dvema otokoma (južno v karibskem arhipelagu), so odličen primer vseh načinov, kako je morje koristno – in ključno – za naš obstoj.

Atlantski ocean se stika s Karibskim morjem. Fotografija Janine Mendes-Franco, uporabljena z dovoljenjem.

To mesto na severovzhodni obali Trinidada na mestu svetilnika Toco (kjer se tople vode Karibov srečajo z globoko modrino Atlantika) je ganljiv opomnik, da so vsi svetovni oceani med seboj povezani kot vse človeštvo.

Ta plaža je v Paramenu ob severni obali Trinidada in je priljubljeno ribiško mesto. Fotografija Janine Mendes-Franco, uporabljena z dovoljenjem.

Severna obala Trinidada mika ribiče. Tisti, ki to počnejo zaradi športa, pogosto hodijo za Tarponom, medtem ko tisti, ki to počnejo za preživljanje Lovijo vse od Kingfish do Mahi-Mahi. Ta zasebna točka, do katere se lahko pripeljete s čolnom ali pa po strmem pobočju iz vasi Baramin, obiskujejo ribiči, kar potrjuje. Kip svetega Petra, zavetnika ribičev Ki je zgrajena na pesku.

V smeri urinega kazalca od zgoraj levo: Damienov zaliv v Blancheuse (Toco) ob severovzhodni obali Trinidada in pogled na ocean iz Chaguaramasa na severozahodu. Fotografija Janine Mendes-Franco, uporabljena z dovoljenjem.

Oceani igrajo bistveno vlogo pri fizičnem in duševnem zdravju. Ko so bile plaže Trinidada in Tobaga več mesecev zaprte zaradi omejitev Corona virus V državi je bilo veliko peticij, ki Prosi za ponovno odprtje Da bi se lahko deskarji malo razgibali, lahko ljudje, ki živijo v vaseh ob oceanu (kot je Toko na severovzhodni obali), svoje otroke peljejo na prostem, pohodniki (kot so tisti, ki plezajo). Sledilna postaja v Chaguaramasu na severozahodu otoka) za stik z naravo, ki se je izkazala za vir sprostitve in pomlajevanja.

Plaža Grand Rivier ob severovzhodni obali Trinidada. Fotografija Janbena Mendes-Franca, uporabljena z dovoljenjem.

visok Velika reka Nekaj ​​več kot kilometer dolgo je eno najbolj plodnih gnezdišč usnjastih želv v državi. Vas okoli njega (ki se zaveda, kako tesno so med seboj povezani njihova sredstva za preživetje in trajnostne okoljske prakse) poskuša imeti čim manjši vpliv na okolje in ima Uradne skupine skupnosti aktivno patruljirajo po plaži, da zaščitijo želve in izobraževati obiskovalce, ki si ga pridejo ogledati v času gnezdenja, ki vsako leto poteka od marca do avgusta.

Točka, kjer se reka Nareva sreča z Atlantskim oceanom ob Manzanille v Trinidadu ob vzhodni obali otoka. Fotografija Janine Mendes-Franco, uporabljena z dovoljenjem.

To ekološko občutljivo območje ob čudoviti vzhodni obali Trinidada je dom močvirja Nariva, največjega sladkovodnega mokrišča v državi. Razvrščeno kot mokrišče z mednarodni pomen po Ramsarski konvenciji inZavetišče za divje živali Bush Bush Je zelo biotska raznovrstnost, dom več kot 200 živalskim vrstam, vključno s pticami, plazilci in sesalci.

V smeri urinega kazalca od leve: riba, ujeta ‘pod otoki’, rekreacijski čolni ob otoku Gaspar Grande, val, ki pljuska na pomol otoške hiše, delfin sledi čolnu v mraku. Fotografija Janine Mendes-Franco, uporabljena z dovoljenjem.

Skupina majhnih otokov, raztresenih na severozahodni obali Trinidada, je dom številnih počitniških domov, kjer ljudje lovijo ribe, se družijo in se družijo (česar prebivalci Trenbagone imenujejo “limeta”). Nenavadno je videti stroke delfinov, morskih želv in kitov v globokih vodah, ki obkrožajo otoke.

Mirna pokrajina na plaži Mount Irvine (Tobago). Fotografija Janine Mendes-Franco, uporabljena z dovoljenjem.

Ker se Trinidad nahaja ob ustju reke Orinoco v Venezueli, se vode okoli otoka ne ujemajo s stereotipom o turkizno modri barvi karibskih (Tobago) oceanov.

Različni kraji v laguni Petit Tra v Tobagu. Fotografija Janine Mendes-Franco, uporabljena z dovoljenjem.

Jezero Petit Troe, ki se nahaja v spodnjem delu južnega Tobaga, je mešanica slane in sladke vode, saj Atlantski ocean teče in se sreča s slano vodo jezera z mangrovi. Okolica se je razvila v počitniško destinacijo z vilami, velikimi počitniškimi hišami in igriščem za golf, kljub začetnemu govorjenju o preoblikovanju jezera v marino pa je ostala v prvotnem stanju z minimalnim razvojnim vplivom na okoliški ekosistem. Jezero privablja kajakaše in deskarje, od katerih mnogi uživajo v osupljivi pokrajini in raznolikosti ptic.

Kljub temu je pot vzdolž mreže mangrov prijetna za obisk Poročilo iz leta 2021 o mangrovih gozdovih na tem območju je pokazalo, da jim grozi stanje, znano kot “mrtva smrt”., bolezen lesnatih rastlin, pri kateri postopoma izgubljajo svoje veje, veje, popke ali korenine, ki se začnejo na koncih – verjetno povezana z močnim letnim tokom sedimentov sargassum. To je zelo zaskrbljujoče, saj so mangrove pomembna povezava med morskimi in kopenskimi ekosistemi, kot so morska trava in koralni grebeni.

Brez dvoma podnebna kriza vpliva na zdravje in trajnost naših oceanov. Po svetovnem podnebnem vrhu, če se svetovne vlade ne zavežejo k “1,5 za preživetje” Dvig morske gladine bo še naprej vplival na obalne skupnosti, naše vode se bodo še naprej zakisavale, karibski koralni grebeni in gozdovi mangrov bodo še naprej veneli. Da bi imeli upanje, da se bodo naši oceani pojavili in delovali, kot so nekoč, je kolektivno delovanje ključnega pomena ne le za trajnost, ampak tudi za preživetje.

About the author

moblessing

Leave a Comment