FASHION

Staromodno prvenstvo F1 2022 ima še eno dramatično poglavje v Bakuju – 12.6.2022

Written by moblessing

Ko se je Formula 1 odločila, da bo v celoti spremenila tehnične predpise in vrnila koncept talnega učinka, je bila ideja izboljšati kakovost dirk in voznikom omogočiti, da se približajo drug drugemu in tekmujejo na progi. Toda ta prva tretjina sezone 2022 prinaša še eno značilnost, ki je na prvenstvih pred več kot 30 leti povzročila veliko navdušenja: odmori.

Od osmih doslej odigranih dirk so bile štiri vsaj eno upokojile zaradi nesreč voznikov Red Bulla ali Ferrarija. Leto se je začelo tako, da je Max Verstappen pritegnil pozornost svoje ekipe in dejal, da bo nemogoče razmišljati o naslovu, potem ko se je Nizozemec na prvih treh dirkah dvakrat upokojil in je tekmec Charles Leclerc odprl 46 točk prednosti. A ni trajalo dolgo, da so se lestvice obrnile: na zadnjih treh dirkah je Ferrarijev motor pustil Leclerca na cedilu, medtem ko je bil dvakrat v vodstvu, Verstappen pa zdaj vodi za 21 točk pred moštvenim kolegom Sergiom Perezom. Monegaški le v vodstvu, tretji, 34 točk zaostanka.

Leclerc bi lahko bil blizu kazni

Zadnja izmed zamujenih priložnosti Ferrarija je bila to nedeljo v Bakuju. Vodil je Leclerc, ki je prihranil čas v boksu tako, da mu je zamenjal gume pod virtualnim Safety Carom, ko se mu je pokvaril pogonski agregat. Ferrari še ni ugotovil, kaj točno je spodletelo, vendar se Leclerc na VN Španije še enkrat zgodi s turbo nesrečo. Posledično je že uporabljal zadnji turbopolnilnik, do katerega je upravičen, preden je začel trpeti kazni za izgubo pozicij v omrežju z vsako novo spremembo.

Zaradi teh in drugih razlogov lahko rečemo, da je Leclercov poraz že zdaj večji od Verstappenovega, nenazadnje je izgubil tudi točke (morda tudi zmago) zaradi napačne strategije Ferrarija v Monaku. V Španiji bi verjetno zmagal. To nedeljo bi bila zanj veliko težja dirka.

Dva ferrarija sta v prvih nekaj krogih dirke na srednjih pnevmatikah nastopila veliko manj kot Red Bulls. Sergio Perez je povedel v prvih nekaj metrih, Verstappen pa je imel očitno večji tempo kot Leclerc, ki ga je napadel v zgodnjem delu dirke. Ferrari je vedel, da se morajo znebiti te spojine, in je imel priložnost v 10. krogu zaradi zloma Leclerčevega moštvenega kolega Carlosa Sainza. Po mnenju ekipe je to, kar se je zgodilo Špancu, hidravlična težava in nima nobene zveze z okvaro motorja drugega avtomobila Scuderia.

red bull - Reprodukcija/F1TV - Reprodukcija/F1TV

Max Verstappen (desno) je na VN Azerbajdžana v Bakuju prehitel soigralca Sergia Péreza

Slika: Playback/F1TV

Red Bull se je odločil, da bo oba avtomobila pustil na stezi, na koncu pa nismo vedeli, ali bo Perez in Verstappenov tempo boljši tudi s trdo spojino, ker sta zamenjala tik pred Leclercovim odmorom. Vendar je Verstappen že zapustil ložo in se sprehodil v razmaku 1 min47, hitreje, kot je to zmogel Monegasque.

Toda velika razlika med nesrečami Red Bulla v začetku letošnjega leta in Ferrarijevimi zdaj je v tem, da Verstappenove težave niso bile povezane med seboj in so bile zlahka rešljive. To so bile očitno težave, ki jih povzroča še vedno zelen projekt. Pri Scuderii šef Mattia Binotto priznava, da obstaja skrb ravno zaradi edinega dejavnika, ki je ostal stabilen glede na prejšnjo uredbo, agregata.

Ne, da je imel Verstappen vikend brez težav. Pravzaprav je na skoraj vsaki dirki kakšna drama v škatli Red Bulla, v Bakuju pa so v petek najbolj bolela zadnja krila. Bistvo je v tem, da od četrte dirke, ko se je začel njegov impresiven povratek, te težave ne stanejo več toliko točk kot njegov tekmec.

About the author

moblessing

Leave a Comment