FASHION

Milanski teden oblikovanja je v znamenju dialoga med modo in dekorjem – Vogue

Written by moblessing

Casa Aquazzura, Tutti Frutti (Foto: Disclosure)

Aquazzura, hišna zbirka Tutti Frutti (Foto: Disclosure)

Vsakega aprila ves svet prispe v Milano, da preveri Salone del Mobile, kjer glavne blagovne znamke pohištva in dekoracije združujejo največje izdaje tega leta. Toda pandemija Covida 19 je zmotila koledar in letos so tukaj sredi evropskega poletja pristali ljubitelji dekoracije – zaradi česar je delo še bolj prijetno in zanimivo.

Najbolj kreativne akcije in razstave pa se osredotočajo na to, kar se imenuje furisalon: trgovine, restavracije, palače in mestne ulice so polne vseh vrst umetniških manifestacij. Tudi letos je modna skupina na Fuori prisotna z znanimi partnerstvi in ​​nenavadnimi kreacijami za medij. Preveri:

Virgil Abloh Alessiju

Zbirka posode Virgila Abloha za Alessi (Foto: Osebna zbirka)

Zbirka posode Virgila Abloha za Alessi (Foto: Osebna zbirka)

No, Virgil Abloh nam je zapustil še eno darilo: zbirko jedilnega pribora, zasnovano posebej za Alessi – italijansko blagovno znamko, specializirano za predmete za dom in kuhinjo, ki je pravkar dopolnila 100 let in je sodelovala z imeni, kot so Achille Castiglioni, Ettore Sottsass, Marcel Wanders in Massimiliano ter Doriana Fuksas.

Projekt, narejen v sodelovanju z londonskim studiem Alaska Alaska, vključuje interpretacijo tradicionalnih kompletov vilic, nožev in žlic. Izdelani iz nerjavečega jekla in združeni s karabinom, imajo kosi geometrijske oblike in estetiko bližje delovnemu orodju kot tradicionalni jedilni pribor. To je prvo poglavje v seriji “priložnostnih predmetov”, ki jih bodo dopolnili drugi kosi, vključno z lončenino, jedilno posodo in Ablohovo novo interpretacijo klasičnega Alessija.

“Ko je pogledal naš svet, Alessijev svet, je to storil z očmi nekoga, ki mu je bila všeč ideja o strojnici – spomnim se, da je bila prva referenca, ki mi jo je pokazal, ključ,” je poudaril Alberto Alessi. je bil skoraj brutalističen. Zdelo se mi je zelo zanimivo, saj je bil za nas nov pristop. Na žalost sva imela malo časa, da bi zaključila sodelovanje z Virgilom, vendar sem zelo vesel, da sem to storil, ” dodaja. Sčasoma: na uro so bili narejeni, samo umetnikovi dokazi in še 999 kosov.

Domača zbirka Aquazzura

Casa Aquazzura, Tutti Frutti (Foto: Disclosure)

Aquazzura, hišna zbirka Tutti Frutti (Foto: Disclosure)

Pisalo se je leto 2012, ko je kolumbijski oblikovalec Edgardo Osorio po delu pri Salvatore Ferragamo in Roberto Cavalli odprl svojo lastno znamko obutve – Aquazzura je zaslovela po svojih živih ženskih čevljih, izdelanih v Italiji. Natanko desetletje pozneje je kreativni vizionar šel še korak dlje in ta teden lansira Aquazzura Casa, blagovno znamko izdelkov za dom, ki zajema keramiko, posteljnino in steklo. Osorio je razkril Arhitekturni izvleček ki je že od nekdaj imel strast do notranjega in predmetnega oblikovanja. »Moja mama je bila dekoraterka, oče pa je delal v nepremičninskem in gradbenem sektorju, kar je zelo vplivalo na moje življenje,« razlaga stilist, ki si je v času zapora pridobil čas za razvoj projekta, za katerega je poklical organizatorko dogodka Fiona. Leahy, iz londonskega studia z istim imenom, za sokreativnega direktorja.

V mešanici klasičnih in hipsterskih referenc (ki ne preneha piti v tradiciji) so ustvarili iz živih pokrajin, ki ujamejo joie de vivre, duha, za katerega meni, da manjka na luksuznem trgu. »Želel sem pobegniti od običajnega zlato-belega kristala. Z barvami in odtisi se da narediti toliko,« poudarja. Linija Jaipur nas s svojimi globokimi motivi kobaltovih, rožnatih in bordo sadja in cvetja popelje v Indijo, eno izmed najljubših destinacij Osória; Cherry Blossom je bil zasnovan kot pastelna oda nežni japonski roži. Na Capri nas popelje veseli Tutti Frutti s svojimi predstavitvami češenj in breskev; medtem ko Secret Garden, zasnovan iz kitajskega porcelana iz 18. stoletja, s svojimi bujnimi odtisi spominja na večerjo na prostem. Dodatki iz muranskega stekla in kapsulna kolekcija peči s cvetjem, izdelani v sodelovanju z Officine Gullo, pomagajo dopolniti zbirko.

Hermes

Pohištvo Hermes (Foto: Osebna zbirka)

Pohištvo Hermes (Foto: Osebna zbirka)

Kdo zna uprizoriti predstavo, veš! Za prikaz novih kosov dekorativne linije je francoska hiša v Breri zgradila arhitekturne strukture v prelivnih tonih ali v klasičnih kombinacijah – kot sta modra in rumena, ki so jo sprejeli impresionisti. Oblike, ki jih navdihujejo vodni stolpi, so monumentalne, a zelo lahke: votle lesene konstrukcije so prekrite s prosojnimi papirji, ki zagotavljajo dialog med notranjostjo in zunanjostjo.

Prostori hranijo predmete, barve in materiale, ki razkrivajo vse vidike ustvarjalnega vesolja hiše. Veliko impresivno dobro obdelanega in dodelanega usnja v kombinaciji s prepletanjem, hrastovimi oblikami in potezami čopiča, ki preprosto svetilko spremenijo v umetniško delo. Na eni strani je stole Oria oblikoval arhitekt Rafael Moneo; na drugi pa klop Karumi, ki jo je ustvaril portugalski oblikovalec Álvaro Siza. Zaželena je tudi nova kolekcija porcelana.

Louis Vuitton

Pohištvo Louis Vuitton (Foto: Osebna zbirka)

Pohištvo Louis Vuitton (Foto: Osebna zbirka)

Druga modna znamka, ki se že dolgo spogleduje s svetom oblikovanja, je Louis Vuitton, natančneje že 10 let. Ta izdaja Salone del Mobile bo vedno v znamenju praznovanja desetih let Objets Nomades, zbirke pohištva in okrasnih predmetov. Tisti, ki gredo mimo, si bodo lahko med novostmi in že klasičnimi kosi, kot so viseča mreža Atelier Oï, svetilka Edward Barber in Jay Osgerby, naslanjač Raw Edges, zapredek bratov Campana in Tokujin Yoshioka, ogledali predmete s podpisom 14 kreativcev. navdihnjen z vzorcem znamke.

Vsak Objet Nomade, ki ga navdihuje »umetnost potovanja«, enega od glavnih stebrov maisona, je sodobna in zelo sodobna različica tega duha. V Milanu je predstavljenih pet novih predmetov. Švicarski studio Atelier Oï, ki z Louisom Vuittonom sodeluje že od lansiranja Objets Nomades, razstavlja tri nove kose, navdihnjene s stolom Belt Chair: Belt Lounge Chair, Belt Bar Stool in Belt Side Stool z usnjenimi naramnicami, pritrjenimi z zaponkami, po navdihu enako se uporablja v torbicah Maison.

Tudi brata Campana sta se ujemala z znamko in najverjetneje podrla rekord uspešnic v zbirkah. Predstavljajo novo štirisedežno različico Bomboce, modularne sedežne garniture, poimenovane po tradicionalnih slaščicah na porokah in otroških zabavah v Braziliji. Po navdihu oblik oblakov ima enajst odstranljivih blazin, razporejenih na usnjeno podlago. Cosmic Table by Raw Edges je prikazana v notranji in zunanji različici. Neskončna osnova iz ogljikovih vlaken je prevlečena s svetlo obarvanim usnjem za notranje prostore in obdelana z emajlom ali kovinskim premazom za zunanjo uporabo. Ne zamudite!

Odvisno od tebe Antologija

Štipendije Up to An Anthology (Foto: Osebna zbirka)

Zbornik štipendij up to You (Foto: Osebna zbirka)

Blagovna znamka Up To You Anthology, rojena leta 2019, je že povabila nekaj nadarjenih vizionarjev, oblikovalcev in arhitektov, da pripravijo pametne in očarljive torbice – pomislite na Nendo, Giulio Cappellini, Naoto Fukasawa, Vincent Van Duysen, David Chipperfield in Zaha Hadid Design Studio. “Vsak je ustvaril svojo neponovljivo torbico: stili so zelo relevantni za roko oblikovalca. V vsakem končnem izdelku je delo Elene Salmistraro, Nendo ali Cappellini zelo prepoznavno, ne bi moglo biti od nekoga drugega,” pojasnjuje Nicolò Gavazzi. , snovalec projekta.

Predstavitev tega tedna se vrti okoli vrečke za šopke – načina, kako “spomladi nositi cvetenje rož” – s podpisom Marcela Wandersa. Po navdihu naravne formulacije cvetnih listov je oblikovalec ustvaril edinstven vzorec v popolni kombinaciji dveh modularnih kosov. Wanders predstavlja tudi New Classic, ki se je rodil iz ideje o dvigu in reinterpretaciji klasičnega dizajna luksuznih torb. Kos je zgrajen z obrtno tehniko mokrega oblikovanja in na moderen in zavesten način – obris okrog kalupa je razrezan in izločen kot ostanek. Marcel Wanders predstavlja tudi

Dior

Ko že govorimo o klasiki, še eno partnerstvo, ki je ta teden pritegnilo našo pozornost, je bilo partnerstvo med Diorjem ter arhitektom in oblikovalcem Philippom Starckom. Izhajajoč iz silhuete stola Medallion, najljubšega ovalnega stola Christiana Diorja, Starck reinterpretira klasiko (čišči in izpopolni) in kos poimenuje Miss Dior, kot poklon ženstvenosti in v prizadevanju za ustvarjanje mali črni stol. Sama predstava ni impresivna, a predstava, ki jo je pripravil Starck, je: sklop nove igre je postavljen na temen oder in igra luči pritegne pozornost na stole, ki tvorijo nekakšen balet na zvok Gymnopédie št. , avtor Erik Satie.. Preprost in lep način za zagon stola.

marni

Marnijeva vodilna ladja v Montenapoleoneju (Foto: Osebna zbirka)

Marnijeva vodilna ladja v Montenapoleoneju (Foto: Osebna zbirka)

Druga znamka, ki ima resen odnos s svetom oblikovanja in umetnosti, je Marni. Nič čudnega, Salone teden je bil izbran za inavguracijo nove vodilne ladje v Montenapolioneju. Po letih družbene izolacije in prevelikega odmerjanja digitalnega sveta je bila ideja reinterpretirati tradicionalno maloprodajno izkušnjo nakupovanja – butik obiskovalce vključuje na senzorično pot, ki jim omogoča odkrivanje prostorov, medsebojno druženje in užitek.

Zrcalni butik, ki ga je razvil kreativni direktor Francesco Risso v sodelovanju z Marnijevo interno arhitekturno ekipo, je bil zasnovan kot kreativno središče, kjer se moda in notranje oblikovanje zbližujeta. Tla s preprogami se soočajo s stenami, prevlečenimi z odsevnimi keramičnimi ploščami v poševni srebrni barvi, kar ustvarja kontrast med trdnostjo in lomom, med impozantno prisotnostjo barve in nepopisno nematerialnostjo ogledala. Obstaja tudi nekakšen inkubator, ki sta ga zasnovala The Wilson Brothers in Brinkworth, ki bo občasno na voljo različnim talentom kot kreativni studio.

Vredno je obiskati tudi Mercado Marni v Rinascente Milano, ki obiskovalce vabi k raziskovanju vesolja blagovne znamke: novo serijo torb, ki dopolnjujejo oblikovalske kose z omejeno serijo izdelkov. Edinstveno pojavno okno je zasnoval Aldo Cibic.

Hiša Dolce & Gabbana

Prostor Dolce & Gabbana Casa v milanskem salonu (Foto: Osebna zbirka)

Dolce & Gabbana Casa v salonu v Milanu (Foto: Osebna zbirka)

Dolce & Gabbana sta razkrila tudi amgiers v Milanu z živahnimi, čutnimi in drznimi kolekcijami. Zofe, garniture in katero koli razpoložljivo površino lahko uporabite za sicilijanske teme Carretto in modro pobarvane majolike ali za savansko podnebje z leopardi in zebri. So monotematske sobe, čarobna vrata, ki se odpirajo v sobe s kalejdoskopom. Kot vse drugo v blagovni znamki, tudi v presežku najdemo nove oblike med modularnimi sedežnimi garniturami, naslanjači, ki spominjajo na 60. in 70. leta, ogromnimi preprogami in dodatki, izbranimi na natančen in oster način.

Versace

Italijanska blagovna znamka je secirala zunanje vesolje tako, da je za zunanjo uporabo sprejela zeleno limeto, polno blazin, preprog, dodatkov v potiskanih tkaninah, tako kot okolja, ki smo si jih zamislili v zadnji oddaji z berbersko tematiko. Lateks za notranjost: glavni kos, med naslanjači in stolom Venus v krznu in logomaniji, je nedvomno velik prešit kavč skupaj s svojim prevelikim pufom. Pojdi tja!

About the author

moblessing

Leave a Comment