TOURISM

Pošasti iz ‘Jurassic World Dominion’ so strašljivi hišni ljubljenčki

Written by moblessing

Prestopniška domišljija ima meje. Na primer, lahko sprejmemo pristanek letala nad vodno gladino in obkroženo s krokodili, ne moremo pa sprejeti, da letalo pristane na Aljaski samo zato, da ugotovi, da je obkroženo s krokodili. Medvedi in volkovi da, a krokodili?
Lahko sprejmemo prizor, kako inovativno vozilo leti nad tlemi pol metra stran (kot v nekaterih filmih o Vojni zvezd), ne moremo pa si predstavljati človeka, ki bi kilometre po kamnu in trnju gozda hodil bos brez bolečin in ran.
V Jurassic World Dominion (najnovejša produkcija serije Veliki spopadi prazgodovinskih zveri in ljudi) obstajajo nujne domišljije, kot na primer, da doba dinozavrov še ni končana, a se z njimi neustrezno obravnavajo.
Ko Owen Bradley (Chris Pratt) iztegne roko naprej, da bi umiril dinozavre, je prizor smešen, ker tega noče, ker je mentalna komunikacija v bistvu prekinjena med T-Rexom, Erotholosom, Ceratorusom itd. Kar pomeni, da film obravnava te pošasti kot hišne ljubljenčke, ki razumejo, kaj človek hoče, ko je vse, kar vidiš, da stoji na nogah, hrana, pripravljena za požiranje.
Tisti, ki malo poznajo konj, se dobro zavedajo, da si ne bodo zagotovili dinozavra, ki teče ob sebi, ne glede na skušnjave, ampak jim bo pobegnil, kolikor je le mogoče. Kaj pa mali T-Rex, ki skoči, da bi šel za kolesarjem? Ali pa igralka Laura Dern nežno treplja plenilca po čelu, kot da boža svojega psa?

Med Dickensom in Doylom
“Jurassic World Dominion”, šesti del serije “Jurassic Park”, ki je od leta 2015 prinesla nov naslov, “Jurassic World”, je poln takšnih prizorov, ki ne razlikujejo veliko med fantazijami, ki bi potrdile, da dinozavri (letalo , vodni in kopenski) živijo med nami in drug z drugim Mirno in nekateri so smrtonosni, in med prizori, v katerih se od teh dinozavrov zahteva, da igrajo nerazumne vloge.
Ampak naj bo tako. “Jurassic World Dominion” pade danes (desetega v tem mesecu) z vso svojo težo na zaslone več kot 3000 ameriških dvoran in skoraj enakih po vsem svetu (razen Rusije in Ukrajine), da bi povedal še eno zgodbo o konfliktu med redke pošasti in ljudje, ki želijo potrkati na vrata neznanega in se soočiti z odzivom.
V bistvu se situacija v tej seriji ne razlikuje od tiste v seriji “Planet opic”, ki so prav tako včerajšnje pošasti, ki zagrabijo zemljo med in po obupanem boju z ljudmi za nadzor nad njo. Razlika je v tem, da so opice močno trpele zaradi prevlade ljudi, zato so se odločile podedovati zemljo in omejiti svojo moč.
Serija “Jura”, katere prva dva filma je režiral Steven Spielberg (leta 1993 in 1997, preden je bil zadovoljen s svojo vlogo producenta, se sreča s filmom “King Kong”), skozi človeški poskus izkoriščanja redke zveri da ga spremeni v plačan najem za ljudi, s čimer lastniku projekta doseže veliko bogastvo. Prav tako se ujema s konceptom japonskih (in pozneje ameriških) filmov “Godzilla”, ki prikazujejo čudno velikansko pošast, ki izstopa izpod vode, da bi uničila vse, na kar naleti.
Poleg tega je serija sama po sebi uspela postati ločena enota, ki je zaslužila milijarde dolarjev, česar drugi filmi niso dosegli posamezno.
Najbolj znan roman na področju dinozavrskega filma je bil “Izgubljeni svet”, ki mu ideja o seriji “Jura” pripada bolj kot kateremu koli drugemu navdihu.
“Izgubljeni svet” je leta 1912 napisal Arthur Conan Doyle, najbolj znan po svojih detektivskih romanih pod vodstvom Sherlocka Holmesa, ki opisuje potovanje v džungle Amazonije profesorja, ki je poskušal prepričati znanstveno skupnost, da so prazgodovinske živali še vedno živ. Ta poskus je podoben tistemu, ki ga vsebuje roman Julesa Verna “Okoli sveta v 80 dneh” (izdan leta 1872) in potrjuje, da lahko potuje okoli sveta v dveh mesecih in desetih dneh, po izzivu znanstvene skupnosti pa je se dejansko loti tega potovanja in njegovih dogodivščin.
V “Izgubljenem svetu” znanstvenega foruma ne prepriča profesorjeva teorija, ki ga z majhno ekipo napelje na potovanje v Amazonijo … In tukaj so – po mirnih dneh – soočeni z življenjsko nevarnimi megalocerosami, Toxodon in Furosahox dinozavri.
O tem romanu sta bila posneta dva filma, prvi je leta 1925 režiral Harry O. Hoyt s posebnimi učinki je bila animacija pošasti, posnetek – “Stop Motion” in drugi iz leta 1960, ki ga je dosegel Irwin Allen, prinesel dogodke v Venezuelo.

“kibbeh namen”
Dinozavri in prazgodovinske živali so nato večkrat prevladovali na platnu, čeprav niso vzpostavili krožečega žanra kot druge vrste grozljivk ali znanstvene fantastike. V osemdesetih sta dva filma, od katerih je eden doživel nekaj uspeha, z naslovom Dežela pred časom. Ta film je bil animacija in morda prvi navdih za Spielberga, ki ga je produciral George Lucas (režiser in producent Vojne zvezd).
Leta 1993. Po 3 letih priprav je Spielberg črpal navdih iz romana Michaela Creightona “Jurski park” za film, ki ga je režiral. Tri igralske zasedbe filma so v novem nadaljevanju: Sam Neill, Laura Dern in Jeff Goldblum.
Creightonovi romani, vključno z “Carrie Treatment” (1972), “Westworld” (1973) in “Coma” (1978), ki so bili vsi spremenjeni v filme, se ukvarjajo z negativnim vplivom znanosti, ko poskuša posegati v življenje, kot ga poznamo. V filmu “Westworld”, ki ga je režiral, spremljamo, kako je znanost ustvarila robote v igralnem mestu, ki oponaša znane like iz zahodne zgodovine. In kako so se ti sistematični stroji upirali svojim elektronskim programom in začeli ubijati turiste in tiste, ki so se želeli igrati igre selitve na včeraj.
To je v primeru “Jurskega parka”, kjer Hammond (pokojni Richard Attenborough) skuša izkoristiti odkritje dinozavrov, da bi svoj rezervat spremenil v turistični otok. Ta cilj se nadaljuje v drugem in tretjem delu, “Izgubljeni svet: Jurski park” (Steven Spielberg (1997) in “Jurski park-3” (Joe Johnston), ter se razvija in postane bolj zapleten v četrtem in petem delu, “Jurski svet” « (Colin Trovorov, 2015) in »Jurski svet: padlo kraljestvo« (J. Bayona (2018),
V drugem delu na primer spremljamo zgodbo dr. Malcolma in bogatega Johna Hammonda, ki vodita park dinozavrov, katerih pošasti so bile ustvarjene s pomočjo kultiviranih genov. Vse se zdi v redu, dokler znanstvenik Roland (Pitt Postlwaite) ne odkrije obstoj majhnega tiranozavra rexa in ga poskuša zadržati, da lovi svojo mamo, toda njegova mati je tista, ki ga lovi in ​​tako spremeni tarčo v katastrofo za vse, ki so prispeli do park sanja o včerajšnjem svetu.
Naslednji, tretji del filma “Jurski park: Izgubljeni svet” vključuje človeški vidik: sin dr. Grandeja (Sam Neill) in njegova bivša žena (Laura Dern) sta izgubljena v nevarnih gozdovih in jo morata pred tem dobiti nazaj. spremeni v “kibbe” v trebuhu zveri. Vsekakor so ti filmi uporabljali že pripravljena čustva, da bi prinesli uspeh skozi zgodbe o spopadu med pračloveškimi ljudmi in živalmi.


About the author

moblessing

Leave a Comment