TOURISM

Študije spremljajo njegovo zgodbo.. Kako se je razvil spanec? Zakaj ljudje manj spijo? Maroška globina

Written by moblessing

V času, ko strokovnjaki opozarjajo, da dnevna stopnja zdravega spanca ne sme biti krajša od 7 ur, in v času, ko mnogi verjamejo, da ljudje, ki živijo v neciviliziranih in primitivnih območjih, uživajo dodatne ure v primerjavi s tistimi, ki živijo v industrijskih območjih, je znanstvena študija razkriva, da prebivalci teh neciviliziranih območij spijo v povprečju manj kot sedem ur na dan.

Novo odkritje je presenetilo znanstvenike in jih spodbudilo k raziskovanju razvoja spanja skozi zgodovino in njegove raznolikosti glede na različne organizme.

Takšne raziskave so koristne za nadaljnjo racionalizacijo našega razumevanja fenomena spanja, zlasti v zvezi z razliko v količini, zaradi katere ljudje spijo manj kot druga bitja.

Kako se količina spanja pri ljudeh razlikuje od drugih? In kako se je spanec razvil v nasprotju s pričakovanji? In kako si razložimo »čuden paradoks človekovega spanja«, kot pravijo antropologi? In kako je stres, ki je postal bolezen našega časa, postal ena naših osnovnih težav s spanjem?

V naslednjem poročilu je celovita obravnava zgodbe o spanju.

Ljudje manj spijo

Po poročanju Al Jazeera Net v vročih nočeh sanski lovci in nabiralci v Namibiji v Južni Afriki spijo pod zvezdami. Niti električne luči okoli njih niti nove objave Netflixa pred njimi jih ne mamijo, da bi ostali pokonci vso noč. Vendar jim ta preprosti tempo življenja ni zagotovil dodatnega števila ur spanja, ki jih je ločilo od prebivalcev zahodnih mest, ki so vso noč obsedeni z brskanjem po pametnih telefonih, da bi bili budni.

Po besedah ​​Davida Samsona, evolucijskega antropologa z univerze v Torontu v Kanadi, in po istem viru so raziskave pokazale, da je povprečno število ur spanja za ljudi v neindustrijskih ali primitivnih družbah (kot okolje, ki je najbližje življenjskega sloga naših prednikov pred več sto tisoč leti) je manj kot sedem ur, kar je presenetljivo v primerjavi s številom ur spanja, ki so jih porabile naše najbližje živali (primati).

Ljudje spijo manj ur kot vse vrste opic in opic, na primer šimpanzi spijo približno devet ur in pol, medtem ko tamarinske opice, katerih glave so pokrite z bombažem, spijo skoraj 13 ur, medtem ko so na prvem mestu po številu ur spi ostaja nočna opica s tremi črtami, ki spi približno 17 ur in se le redko zbudi.

Samson je ta paradoks poimenoval “paradoks človeškega spanja”, kako lahko spimo manj kot vsi primati, čeprav zagotovo vemo, kako pomemben je spanec za naš spomin, imunsko funkcijo in različne druge vidike zdravja. Napovedni model spanja primatov, ki se je opiral na več dejavnikov, vključno s: telesno maso, velikostjo možganov in prehrano, je zaključil, da bi morali ljudje spati vsaj devet ur in pol na dan, ne sedem ur, kar nam daje občutek, da stvari nimajo prav, prav.

“Čuden paradoks človeškega spanja”

Raziskave Samsona in drugih znanstvenikov o primatih in ljudeh v neindustrijskih družbah so pokazale, da so naši vzorci spanja nenavadni. Poleg števila ur, ko spimo manj kot drugi primati, večina teh ur poteka v fazi, znani kot »hitro gibanje oči« ali »REM« (aktivna faza spanja, ki jo spremlja intenzivno možgansko aktivnost in v kateri večina sanja pojavijo).

O razlogih za naše nenavadne spalne navade se še vedno razpravlja in morda so zakoreninjeni v evolucijski zgodbi človeka in navadah, ki so jih naši predniki sprejeli že od antike.

Pred milijoni let so naši predniki ustvarili drevesa za dom za bivanje in spanje, šimpanzi in velike opice pa do danes še vedno delajo improvizirane postelje na drevesih, tako da so njihove veje upogibale ali lomile na posteljni način in jih obdajale z listnatimi vejami, ki dodajte jim lepoto (in včasih vidimo opice, kot so gorile, ki gradijo postelje na tleh).

Naši predniki so se kasneje preselili z dreves, da bi se naselili na tleh, kar je pomenilo tveganje, da bi se odrekli vsem prednostim, ki jih ponuja spanje na drevesih, vključno z relativno varnostjo pred plenilci, kot so levi.

Ker fosili naših prednikov ne razkrivajo, ali so bile njihove spalne navade tolažilne, so se antropologi odločili preučiti vzorce spanja v sodobnih neindustrijskih družbah, da bi izvedeli več o spanju naših prednikov kot najbližji alternativi.

Samson, ki se je pred tem ukvarjal z lovci-nabiralci iz plemen Hadza v Tanzaniji in različnimi skupinami z Madagaskarja, Gvatemale in drugod, meni, da je ukvarjanje s temi društvi velika čast in čudovita priložnost v življenju ter spremljati in beležiti vzorci spanja v teh družbah, udeleženci te študije v rokah nosijo uro, opremljeno s svetlobnim senzorjem.

evolucija spanja

Leta 2015 je Gandhi Yetech, evolucijski ekolog in profesor antropologije na UCLA, skupaj z drugimi znanstveniki objavil znanstveno študijo, ki je preučevala vzorce spanja treh primitivnih družb, vključno s Hadza v Tanzaniji, Tsimane v Boliviji in San v Namibija. Rezultati študije so pokazali, da se je povprečni čas spanja med temi skupnostmi gibal med 5,7-7,1 ure.

Ljudje so se torej razvili tako, da potrebujejo manj spanja kot drugi primati, in to je pokazal Samson v analizi iz leta 2018, v kateri je pojasnil, kako smo prišli do števila ur. Za ponazoritev zgodbe o razvoju človeškega spanja skozi čas je Samson pripravil hipotezo, imenovano “hipoteza skupinskega spanja”, in jo objavil v Secondary Journal of Anthropology 2021.

Samson s to hipotezo razlaga, da je razvoj človekovega spanja posledica izvora človekovega občutka varnosti, natančneje varnosti, ki jo pridobi iz občutka pripadnosti skupinam, ki ga obkrožajo in ogrožajo njegove strahove.

Ko so se ljudje preselili z dreves na tla, se je njihov spanec naravno razvijal, zlasti spanec s hitrim gibanjem oči, ki je postal bolj odporen pred grožnjo plenilstva. Globoko v sebi dremajo med skupino živih mej na vseh straneh. Te človeške skupine ali taborišča naših prednikov so bile kot spiralna lupina, ki je varovala tisto, kar je bilo znotraj. Poleg občutka varnosti, ki so ga zagotavljale te skupine, je imel ogenj tudi pomembno vlogo pri segrevanju in preprečevanju žuželk od njih ter pri tem, da se je med njimi izmenjeval za stražo pred spanjem.

Z varnostjo, ki jo zagotavlja ta človeški ščit, Samson verjame, da se je človek lahko kadar koli vrnil v svoje pleme, da bi zadremal, navada, ki jo je pogosto videl med plemeni Hadza in ljudstvom Madagaskarja, a Yetish – profesor antropologije na kalifornijski univerzi – se glede tega ne strinja z njim, ker je le redko katero od primitivnih plemen, s katerimi se je ukvarjal, zaspal sredi dneva.

V istem kontekstu Samson meni, da bi spalne navade v skupinah olajšale potovanje naših prednikov iz Afrike na druge celine s hladnim podnebjem, zato meni, da je bil spanec podzaplet, ki je imel zelo pomembno vlogo v zgodbi o človeški evoluciji. Isabella Cappellini, evolucijska ekologinja na Queen’s University na Severnem Irskem, meni, da je evolucija človeškega spanja, ki bo dosegla manj ur kot drugi primati, ki živijo na drevesih, logična glede na nevarnost, ki so se ji kadarkoli približali plenilci.

Leta 2008 so rezultati študije, ki so jo izvedli Isabella Cappellini in njeni sodelavci, pokazali, da sesalci, ki so bolj dovzetni za plenilstvo, v povprečju spijo manj ur kot druge živali, vendar je Cappellini skeptičen glede dejstva, da se človeški spanec razlikuje od spanja drugih primatov, in ugotavlja, da podatki Glavni vir spanja primatov so živali v kletkah, medtem ko še vedno ne vemo veliko o tem, kako živali spijo v naravi. Živali lahko spijo manj kot običajno v omejenih okoljih, kot sta živalski vrt ali laboratorij, zaradi občutka stresa in izčrpanosti, včasih pa zaradi dolgočasja in laboratorijskih razmer – med svetlobo in temo vsakih 12 ur – spijo več, kot je potrebno. morda ne ustreza temu, kar živali doživljajo v naravi skozi vse leto.

Nevroznanstvenik Nils Rattenburg, ki preučuje ptičji spanec na Inštitutu za ornitologijo Max Planck v Nemčiji, ugotavlja, da je Samsonova izjava o evoluciji človekovega spanja res zanimiva, a je hkrati veljavnost njegovega govora odvisna od natančnosti sledenja, koliko ure primati spijo drugo.

Če nekateri znanstveniki dvomijo v nezadostno raziskovanje razvoja človekovega spanja, je to upravičeno. To so dokazali Rattenburg in njegovi sodelavci leta 2008, ko so izvedli študijo na divjih lenivcih z risbo elektroencefalograma možganov treh izmed njih, rezultati pa so pokazali, da je število ur spanja znašalo približno devet ur in pol na dan, medtem ko je prejšnja študija pokazala, da je število ur spanja lenivcev »omejeno na določeno okolje« »doseglo je 16 ur.

Če bodo raziskovalci spanja dobili več podatkov o spanju divjih živali, jim bo to pomagalo, da bodo bolj natančni. Vendar pa Rattenberg pravi: »To je skoraj nemogoče tudi z današnjo tehnologijo. Res je, da so bili poskusi na lenuhih uspešni, vendar to ne pomeni, da bo zadeva uspela tudi s preostalimi primati, ki se bodo trudili odstraniti nanje pritrjene naprave in opremo.«

Spanje..med daljno preteklostjo in bližnjo sedanjostjo

Če imajo znanstveniki jasnejšo sliko primatov, ki spijo v divjini, bodo morda ugotovili, da človeška obdobja spanja niso tako kratka, kot se zdi, in o tem Cappellini pravi: »Takoj, ko se vsakič pojavi trditev, da imamo kaj zavajati ločimo se od drugih bitij, dokler jih podatki ne ovržejo in dokažu. Nismo tako posebni.« S svoje strani pravi Yitech, raziskovalec spanja v majhni skupnosti, ki je pred tem sodeloval s Samsonom pri njegovi študiji: “Vidim, da je bilo spanje v skupinah ena od rešitev problema ohranjanja občutka varnosti ponoči, vendar menim, da ne to je bila edina rešitev.”

Na primer, eno od plemen Chimani v svojih domovih zgradi številne zidove, ki jim poleg zvokov živali, ki ponoči prebudijo večino ljudi, zagotavljajo nekaj varnosti brez potrebe po spremljanju ljudi, s čimer se poveča raven zaščite. Yetish ugotavlja, da je spanje v skupinah, ne glede na to, ali je nevarnost zanje ali ne, tudi naravna razširitev načina življenja ljudi v majhnih skupnostih čez dan, zato le redko najdeš enega od teh ljudi, ki se počuti osamljenega.

Če malo pogledamo, kako ta plemena preživijo svoje običajne večere, bomo videli, zakaj smo sprejeli kratka obdobja spanja. Po Yitishevem opisu enega od običajnih večerov plemena Chimani se večina plemena zbere po koncu dneva v službi, nato sedijo zaviti okoli ognja, medtem ko se hrana kuha, delijo obrok in sedijo dolgo okoli ognja, dokler otroci in njihove matere postopoma ne začnejo zapuščati trga in zaspati, drugi pa še naprej sedijo, njihovi glasovi pa začnejo teči z bežnimi pogovori in zabavnimi zgodbami.

S preučevanjem teh plemen si lažje predstavljamo, kako so naši predniki preživljali večere. Morda so si vzeli tudi nekaj ur spanca in jih uporabili za pogovore ter izmenjavo informacij in kultur v vzdušju, polnem miru in spokojnosti ob medlem ognju. Na kontemplativen način so lahko temne in samotne ure teme spremenili v resnično plodne čase. In morda so namerno skrajšali svoje spalne ure, da bi jih – z njihovega vidika – uporabili za pomembnejše stvari od počitka.

Tako sta se leta 2017 Samson in njegova ekipa odločila izvesti študijo na 37 pripadnikih plemena Hadza tako, da so jih vprašali, kako se počutijo glede svojega spanca, 34 jih je poročalo, da so imeli zadostno količino spanca, čeprav so rezultati študije pokazala, da je bilo povprečno število ur spanja približno 6,25 ur, vmesnih med obdobji budnosti. Druga študija 500 Čikagovcev iz leta 2016 je pokazala, da so bile njihove skupne dejanske ure spanja približno enake kot Hadza. Vendar pa je 87 % anketirancev v raziskavi odraslih v Združenih državah leta 2020 poročalo, da je vsaj en dan v tednu, ko ne vidijo dobrega spanca.

Samson in Ytech naše težave s spanjem pripisujeta stresu, ki je postal bolezen našega časa, pa tudi motnjam v cirkadianem ritmu. Morda težave s spanjem izvirajo predvsem iz našega pomanjkanja tistega, kar so imeli naši stari predniki, množice okoli nas. Takoj, ko se ustavimo in razmišljamo o tem, kako težko je danes dovolj spati, se zavemo velike razlike med našimi predniki in tem, kje smo danes. Samson o tem pravi: »V luči te jasne izolacije, ki nas vse pogoltne, ostajajo težave s spanjem v našem času najbolj prizadete.«

Če gremo bolj poglobljeno in bolje razumemo, kako se je človeški spanec razvil, lahko ljudem pomaga bolje spati ali morda poveča njihov občutek zadovoljstva glede količine spanja, ki jo dejansko prejmejo. Ljudje pogosto pretiravajo s težavami s spanjem, s katerimi se soočajo, in si jih predstavljajo, da so bolj zapletene, kot so, na primer, nespečnost je lahko pretirana budnost, ki smo jo podedovali od naših prednikov, ki so jo vzeli kot način prilagajanja spanju na prostem.

Tako na koncu Yitish meni, da je študij spanja v majhnih družbah popolnoma spremenil njegov pogled, in v nasprotju s prizadevanji Zahoda za vprašanja spanja in širokim zanimanjem zanje, ugotavljamo, da majhne družbe temu ne posvečajo pozornosti. Njihovi ljudje se ne ukvarjajo s količino spanja, ki bi jo lahko dobili, saj jim spanec zadene veke, zato se mu preprosto predajo.

About the author

moblessing

Leave a Comment